Izvor: RTS, 27.Jul.2021, 20:45

Odjeci nametnutih rešenja Visokog predstavnika – atmosfera najuzavrelija još od okončanja rata

U Sarajevu je otkazana sednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zbog nedolaska poslanika iz Republike Srpske. Otkazivanju je prethodio jedinstven stav lidera parlamentarnih stranaka iz RS da neće učestvovati u radu i odlučivanju u zajedničkim institucijama nakon odluke odlazećeg Visokog predstavnika Valentina Incka o zabrani negiranja genocida. Stavovi političara trebalo bi da budu potvrđeni u petak na posebnoj sednici Skupštine koja će biti zatvorena za javnost. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Širom Republike Srpske građani potpisuju peticiju protiv odluke Incka. Njegova odluka je tokom popodneva objavljena u Službenom glasniku, pa je od sutra negiranje zločina u Bosni i Hercegovini kažnjivo zakonom.
Kasno sinoć u Banjaluci dogovoreno, jutros na sednici u Sarajevu i sprovedeno. Srpski predstavnici, njih 13, odbili su da uđu u salu, jer je iz Banjaluke poručeno da nema učestvovanja u radu zajedničkih institucija.

"Poslanici će se pridržavati odluka lidera političkih partija, ne samo što su oni njihovi lideri nego što je postignuto jedinstvo u RS za zajednički nastup", kaže Nebojša Radmanović, zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
U Sarajevu jedni kažu da su mogli održati sednicu bez Srba, drugi da se niko ne može praviti da Parlament BiH nije blokiran.
"Moramo s vremena na vrijeme imati krize, ove vrlo važne i po meni vrlo pozitivne odluke su morale izazvati neke reakcije. Mislim da ne treba dolijevati ulje na vatru, trebamo dopustiti da se stvari smire. Visoki predstavnik će ostati, Bonska ovlašćenja će ostati, institucije će ponovo proraditi", poručuje Bakir Izetbegović, predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Za dva dana sednica Parlamenta Republike Srpske sa dve tačkeNi da su pozitivne ni da će sve ostati isto, poručuju Sarajevu iz Banjaluke. Usaglasili – za dva dana sednica Parlamenta sa dve tačke – izmena Krivičnog zakona i donošenje zakona o neprimeni odluke Visokog predstavnika.
U jednoj bi, saznajemo, trebalo da stoji da će svako onaj ko Republiku Srpsku i njene građane naziva genocidnim ići u zatvor. Imaju poruku i za one koji se nadaju da će Republika Srpska odustati.
"Od toga nema ništa. Republika Srpska je jedinstvena i jasna i do kraja odlučna da se suprotstavi pravnom nasilju visokog predstavnika", naglašava Nedeljko Čubrilović,  predsednik Skupštine Republike Srpske.
Na ulicama širom Republike Srpske građani potpisuju peticiju, na Inckove odluke neće pristati.
"Atmosfera najuzavrelija još od okončanja rata"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da s pažnjom prati događaje u Sarajevu i Banjaluci. Jasan je da nametanje odluka nikada nije moglo da donese dobre rezultate. O svemu će, kaže, razgovarati sa rukovodstvom Republike Srpske 4. avgusta kada se zajednički obeležava stradanje i progon Srba iz Hrvatske.
"Ono što mogu da vam kažem, ne ulazim ni u sve mere, ni u sve kontramere, ali smo obavešteni, pratimo sve i ono što je izvesno mi ne možemo da ostavimo RS ni u ekonomskom ni u bilo kom drugom pogledu bez podrške Srbije. Želimo mir i vi ste pominjali sukobe i uzavrelu atmosferu, plašim se da ste u pravu kada kažete da je ta atmosfera najuzavrelija još od okončanja rata, u poslednjih 26 godina", poručuje Vučić.
Vučić ponovo apeluje na mir i razgovore.
"Nadam se da će da ljudi kada razmišljaju o sukobima da ne razmišljaju samo o tome da će da to pogodi nekog drugog. To će pogoditi svaku kuću, svaki dom, porodicu. A onda tu povratka nema. Zato apelujem na mir, tražim mir, tražim da razgovaramo, da pokušamo u narednih pet, deset godina uspostavimo prijateljske, bratske odnose sa Bošnjacima. Ako za to ne budemo dovoljno pametni, jednako ćemo biti krivi i jedni i drugi", ističe Vučić.
"Dobiće se suprotno od onoga što se htelo"Politikolog Nenad Kecmanović upozorava da je Inckov zakon neprimenjiv. Da će on sada u Republici Srpskoj biti pitanje patriotizma i rodoljublja da se prekrši.
"Kako da primjenjujete te sankcije koje je predvidio Visoki predstavnik na toliki broj ljudi. Sankcija koju ne možete da provodite, nikad je niko pametan i ne donosi, odnosno takav zakon ne donosi. Dobiće se suprotno od onoga što se htjelo. Htjelo se da se tamo stvari smire, poprave", navodi Kecmanović.
Inckov naslednik, kaže Kecmanović, suočiće se sa vrlo lošom atmosferom. Novi visoki predstavnik dužnost preuzima već u ponedeljak.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Da li će srpska sloga "OMEKŠATI" STAVOVE ZAPADA: Bosna i Hercegovina ušla u novu političku krizu

Izvor: Blic, 28.Jul.2021, 20:01

Kao što su i najavili, političari iz Republike Srpske od juče ne učestvuju u radu institucija BiH zbog čega je morala biti otkazana i sednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine u Sarajevu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.