Obeležena godišnjica stradanja Srba u zapadnoj Slavoniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2012, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica stradanja Srba u zapadnoj Slavoniji

BEOGRAD -

Parastosom u Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je obeležena 17. godišnjica stradanja Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Bljesak" u zapadnoj Slavoniji, u kojoj je poginulo i nestalo oko 300 ljudi.

Parastos je služio starešina crkve Trajan Kojić, uz prisustvo stotinak članova porodica i rođaka stradalih i predstavnika izbegličkih udruženja.

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac kazao je da je tokom dvodnevne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << akcije "Bljesak" prisilno proterano oko 15.000 Srba i ubijeno ili nestalo 283 osobe, među kojima 57 žena i devetoro dece mlađe od 14 godina.

Štrbac je kazao je do sada se od ukupnog broja poginulih i nestalih posle 17 godina traga za telima još 78 osoba.

Tokom dvodnevne operacije "Bljesak", koja je počela 1. maja 1995. godine oko 5.00 ujutro, artiljerijskim napadom na Pakrac, hrvatska vojska preuzela je kontrolu nad zapadnom Slavonijom.

U akciji "Bljesak" stradao je veliki broj srpskih civila, a oko 15.000 njih je napustilo zapadnu Slavoniju.

Prema izveštaju Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, hrvatska vojska je u akciji "Bljesak" ubila 83 srpska civila, od čega 30 u napadima na izbegličke kolone, dok je 53 ubijeno u svojim kućama.

Podsećamo, hrvatske vojne i policijske snage izvršile su agresiju na zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine, kada je ova oblast bila zona pod zaštitom UN (sektor "Zapad").

Oko 16.000 pripadnika hrvatskih snaga napalo je iz više pravaca manje od 4.000 pripadnika tadašnje Vojske Republike Srpske Krajine.

Iznenadnim udarom presečeni su gradovi Pakrac i Okučani s okolinom, a u okruženju hrvatskih snaga našlo se 6.000 Srba, što znači da je napadača bilo više nego stanovnika u ovoj oblasti, a odnos broja vojnika četiri prema jedan.

Umesto da spreče agresiju, zaštitne snage UN, na vreme upozorene od hrvatskih generala, povukle su se na bezbedna mesta.

Narod Zapadne Slavonije krenuo je u egzodus spašavajući gole živote, a na putu prema "mostu spasa" preko reke Save, koji vodi u Republiku Srpsku, kolone srpskih izbeglica sustizale su avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci. Ranjenici su gaženi tenkovskim gusenicama ili dokrajčeni noževima.

Prema podacima Dokumentaciono - informacionog centra "Veritas", u "Bljesku" je ubijeno ili nestalo 283 Srba, među kojima 57 žena i devetoro dece do 14 godina starosti. Od toga je poslednje dve godine ekshumirano 111 posmrtnih ostataka (28 iz Medara, 34 iz Okučana, 48 iz Vrbovljana i jedan iz Šeovice).

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina samo 75 lica, od toga 37 na području RS, bilo da su avionskim bombama ili artiljerijskim granatama ubijeni na desnoj obali Save, bilo da su na tu stranu reke mrtvi prevezeni ili umrli od zadobijenih povreda, dok je ostalih 38 identifikovano od marta prošle do aprila ove godine.

Civili koji nisu mogli ili nisu želeli da napuste ognjišta, ako su imali sreću da prežive, smešteni su u logore za civile, dok su srpska imanja i pravoslavne svetinje opljačkani, opustošeni i uništeni.

Koalicija: Pokretanje istrage za zločine

Koalicija udruženja izbjeglica zatražila je juče od Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Državnog odvjetništva Hrvatske pokretanje istrage za zločine hrvatske vojske i policije nad Srbima tokom operacije "Bljesak".

Koalicija je ocenila da je kažnjavanje počinilaca ratnih zločina počinjenih sa hrvatske strane "jedan od pokazatelja evropskog ponašanja Hrvatske i preduslov pomirenja Srba i Hrvata".

U saopštenju se navodi da je u operaciji "Bljesak" ubijeno ili nestalo 283 Srba, među kojima 57 žena i devetoro dece do 14 godina starosti i proterano oko 20.000 ljudi.

"Ekshumacija žrtava 'Bljeska' počela je tek 2010. godine. Hrvatska već 17 godina odbija da završi proces ekshumacije iz poznatih mesta ukopa. Za zločine u toj operaciji još niko nije odgovarao", navodi se u saopštenju.

U "Bljesku" je zarobljeno oko 1.450 pripadnika Srpske Vojske Krajine.

Nakon zarobljavanja, hrvatski sudovi su velikih broj Srba osudili na dugogodišnje kazne zatvore za različite vrste navodnih zločcina, a nekoliko desetina zarobljenika bilo je više godina u zloglasnom logoru Lora u Splitu.

Za zločine počinjene nad Srbima u zapadnoj Slavoniji, koja je bila pod zaštitom UN, niko nije optužen, ni pred Haškim tribunalom, ni pred hrvatskim sudovima.

MUP Republike Srpske je 2008. podneo krivične prijave Odeljenju za ratne zločine Tužilaštva BiH protiv najviših predstavnika hrvatske vojske i policije, ali je predmet još u "fazi analize".

I Tužilaštvo za ratne zločine Srbije otvorilo je pretkrivični postupak za krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog nad 10 meštana u selu Merdare, ali je i ovaj predmet još u "fazi prikupljanja informacija".

Upravo u Okučanima predstavnici hrvatske države svakog 1. maja kao pobedu slave dan kada su zauzeli zapadnu Slavoniju uz gubitke od 42 mrtva i 162 ranjena pripadnika svojih oružanih snaga.

Josipović: Kamen temeljac odbrambenog rata

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je juče da je ta akcija "Bljesak" bila uvod u konačno oslobađanje hrvatske države.

"Žrtve - 42 poginula i 162 ranjena učesnika operacije najbolje govore o opsežnosti i ozbiljnosti operacije i akcije, koja je svojim opsegom i značajem jedan od kamena temeljaca odbrambenog i pravednog Domovinskog rata", rekao je Josipović, koji je primio delegaciju učesnika "Bljeska".

General pukovnik Marijan Mareković, koji je u ime Glavnog štaba HV komandovao "Bljeskom", rekao je da je vojska u toj akciji pokazala da je dorasla i najvećim bitkama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeležena godišnjica stradanja Srba u zapadnoj Slavoniji

Izvor: Politika, 01.Maj.2012

BEOGRAD – Parastosom u Crkvi Svetog Marka u Beogradu je obeležena 17. godišnjica stradanja Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Bljesak” u zapadnoj Slavoniji, u kojoj je poginulo i nestalo oko 300 ljudi...Parastos je služio starešina crkve Trajan Kojić, uz prisustvo stotinak članova...

Nastavak na Politika...

Parastos za Srbe stradale u Bljesku

Izvor: Kurir, 01.Maj.2012

Direktor Veritasa Savo Štrbac kazao je da je tokom dvodnevne akcije Bljesak prisilno proterano oko 15.000 Srba i ubijeno ili nestalo 283 osobe, među kojima 57 žena i devetoro dece mlađe od 14 godina..BEOGRAD - Parastosom u Crkvi Svetog Marka u Beogradu je danas obeležena 17. godišnjica stradanja...

Nastavak na Kurir...

Godišnjica stradanja Srba u akciji Bljesak

Izvor: Beta, 01.Maj.2012

BEOGRAD, 1. maja 2012. (Beta) - Parastosom u Crkvi Svetog Marka u Beogradu je u utorak obeležena 17. godišnjica stradanja Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Bljesak" u zapadnoj Slavoniji, u kojoj je pogin.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.