OHR neće dozvoliti prekrajanje granica u Bosni i Hercegovini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2021, 16:26

OHR neće dozvoliti prekrajanje granica u Bosni i Hercegovini

Portparol Kancelarije visokog predstavnika Mario Brkić izjavio je danas da visoki predstavnika Kristijan Šmit ni pod kojim uslovima neće dozvoliti prekrajenje granica u BiH, čiji teritorijalni integritet je zagarantovanim Opštim okvirnim sporazumom za i međunarodnim pravom.

Brkić je ovo rekao za Fenu upitan kako visoki predstavnik gleda na najavu člana Predsedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju nezavisnosti Republike Srpske u roku od pola godine, kao i kakav bi stav >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zauzeo visoki predstavnik ako bi se Dodik odlučio na takav korak, odnosno da li smatra da je potrebna neposredna reakcija Veća za implementaciju mira (PIC).

Brkić je naveo da visoki predstavnik još jednom potvrđuje neupitnu opredeljenost Upravnog odbora PIC-a za očuvanje teritorijalnog integriteta i temeljne strukture države Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

"On podseća da, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, entiteti imaju svoju ustavnu poziciju unutar države Bosne i Hercegovine, nemaju pravo na otcepljenje od Bosne i Hercegovine i da oni postoje samo na osnovu Ustava BiH", preno je Brkić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

OHR reagovao na izjave Dodika: "Ni pod kojim okolnostima neće se dozvoliti prekrajanje granica BiH"

Izvor: Blic, 28.Sep.2021

Visoki predstavnik Kristijan Šmit naglašava da ni pod kojim okolnostima neće dozvoliti prekrajanje granica Bosne i Hercegovine, čiji je teritorijalni integritet zagarantovan Opštim okvirnim sporazumom za mir i međunarodnim pravom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.