Nevreme u Dalmaciji, vetar nasukavao brodove i čupao stabla

Izvor: RTS, 03.Avg.2019, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nevreme u Dalmaciji, vetar nasukavao brodove i čupao stabla

Snažne oluje pogodile su sinoć severnu i srednju Dalmaciju, a udari vetra su iznosili i do 119 kilometara na sat. Talas hladnog vazduha naročito je pogodio područje od Šibenika do Splita. Vetar je odneo i krovove sa nekoliko kuća, a burno je bilo i na moru gde je zbog ogromnih talasa nasukano više od 130 plovila. U Samoboru tri osobe ozleđene nakon udara groma.
Nevreme je počelo posle 22 sata, a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << snažan vetar čupao je stabla koja su padala po saobraćajnicama i vozilima. Samo pukom srećom niko nije povređen.

Nevreme je zahvatilo i krajnji istok Brača, gde je u sat vremena palo preko 20 litara kiše, što je stvorilo i bujice.  U nekim delovima Makarske je palo i dvadesetak litara kiše po kvadratnom metru pa su neki gradski putevi bili poplavljeni, dok makarski vatrogasci kažu da zasad nisu intervenisali.
Iz vatrogasne službe Split kažu da trenutno imaju puno intervencija, a građani i dalje zovu.
Navode da su grane i stabla padali po automobilima. Trenutno nemaju podataka o ozleđenima, ali brojne akcije su u toku i više informacija će se znati kasnije, prenosi Indeks. 
Vetar je odneo i krovove sa nekoliko kuća, a burno je bilo i na moru gde je zbog ogromnih talasa nasukano više od 130 plovila.

Snažan vetar ponegde je bio praćen jakim padavinama, a čitalac Dalmacije Danas s Čiova javio je da je video pijavicu. 
Dramatično je bilo i kod Trogira, gde je vetar obarao bandere, pa su brojni korisnici bili izvesno vreme bez struje. Spasilačke ekipe dobile su brojne pozive upomoć od građana koji su ostali zarobljeni u liftovima. U Solinu je vetar oduvao jedan automobil u more.
Pravu dramu preživeli su i ugostitelji, jer im je vetar odnosio suncobrane i stolice.
Problem je nastao i kada su turisti u panici počeli da traže zaklon, pa su mnogi otišli iz lokala a da nisu platili račun.
U Samoboru tri osobe ozleđene 
Snažno nevreme zahvatilo je juče i Zagreb. Šteta je velika. Vatrogasci su imali 11 intervencija zbog srušenih stabala na putevima. U Dugavama je na glavnu saobraćajnicu pao i stub javne rasvete, dok su u Folnegovićevu naselju u padu stabla oštećena dva automobila, javlja HRT.
U Kampu Spačeka u Samoboru troje je ljudi iz Nemačke ozleđeno nakon udara groma u plinsku bocu. Dve osobe su lakše, a jedna je teže ozleđena.
Samoborska hitna pomoć prevezla ih je u Vinogradsku bolnicu gde su zbrinuti i izvan su životne opasnosti.
Direktor KBC-a "Sestre milosrdnice" Mario Zovak rekao je da su tokom večeri primljeni strani državljani, mladić i devojka.
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Oluja u Dalmaciji nasukavala plovila i čupala drveće

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Avg.2019

Nevreme s jakim udarima vetra prošle noći je u Dalmaciji rušilo drveće i nasukavalo plovila...Jaki udari vetra su dostizali brzinu i od 40 čvorova (75 kilometara na sat), prenela je agencija Hina iz Pomorskog meteorološkog centra u Splitu. Služba za trganje i spasavanje na moru je primila 130...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.