Nepriznata CPC traži pregovore sa vladom Crne Gore i ugovor o svom statusu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2022, 17:06

Nepriznata CPC traži pregovore sa vladom Crne Gore i ugovor o svom statusu

Poglavar kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo najavio je danas da će naredne nedelje zvanično uputiti dopis premijeru Dritanu Abazoviću za pregovore te verske zajednice sa vladinim novoformiranim timom o zaključenju ugovora o uređenju međusobnih odnosa između države i CPC.

Naši hramovi i crkve bili su u posedu ili je sa njima raspolagala autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, koja je ukinuta aktom regenta Aleksandra 1920. godine, naglasio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mitropolit Mihailo za "Pobjedu".

Za razliku od nekih drugih subjekata, CPC sa Vladom Crne Gore neće voditi tajne ili skrivene razgovore, već će javno obznaniti i sastav tima za pregovore i objaviti prijedlog ugovora koji će biti dostavljen Vladi kao polazna osnova za uređenje međusobnih odnosa, naglasio je on.

Mihajlo je naveo da je vlada Zdravka Krivokapića crkvu Srbije tretirala kao državnu crkvu Crne Gore, iako i Zakon o slobodi veroispovesti, koji su oni menjali, zabranjuje takvo postupanje.

Vlada Crne Gore je usvojila informaciju o nastavku pregovora o statusu i ugovornim odnosima između verskih zajednica i države Crne Gore, a premijer Dritan Abazović rekao je da će za to biti zadužena petočlana komisija i da će ugovor sa crkvom Srbije biti potpisan u skladu sa Ustavom i zakonom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.