Nastavak suđenja za zločin u Dobrovoljačkoj 22. februara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2023, 11:19

Nastavak suđenja za zločin u Dobrovoljačkoj 22. februara

Nastavak suđenja u predmetu "Ejup Ganić i drugi", koji su optuženi za zločine u Dobrovoljačkoj 3. maja 1992., biće nastavljeno 22. februara.

Na jučerašnjem ročištu svedok Tužilaštva BiH Žarko Lopatić pred Sudom BiH je rekao da su zarobljeni 3. maja i da su tučeni i maltretirani u prostorijama FIS-a.

Lopatić je naveo da je služio vojni rok u kasarni "Slobodan Princip Seljo" u Lukavici, odakle je 2. maja otišao na utovar "kancelarijskog materijala" iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Druge vojne oblasti u kasarnu na Bistriku.

"Već 2. maja 1992. godine kada smo došli više se nismo vraćali, a taj dan oko 13.00 časova krenuo je napad na komandu. Pre podne je došao jedan oficir i rekao nam da se na Skenderiji pucalo na vozilo koje nam je dovozilo hranu i vozač koji je bio pogođen je dovezao vozilo, a on nije preživeo", ispričao je Lopatić.

Naveo je da je nakon napada na komandu on bio raspoređen prema Miljacki odakle se pucalo i napad je trajao celo poslepodne tromblonima, zoljama, a ubačen im je i suzavac. Napad je oslabio nešto pre ponoći, rekao je.

Napomenuo je da su 3. maja u komandu došli Alija Izetbegović sa Unproforom i da su dobili naređenje da se pakuju i da idu u Lukavicu, da je formirana kolona i da je on bio u zadnjem kamionu, a na kraju kolone bila su dva vozila Unprofora.

"Rečeno nam je da sednemo na patos i da spustimo oružje, a nakon stotinak metara stao je kamion jer se onaj ispred nas pokvario", kazao je Lopatić i dodao da je kolona koja je formirana ponovo stala i da se čula pucnjava.

Prema njima je, kazao je, pritrčala grupa naoružanih ljudi koji su imali beretke i bili obučeni u različitu odeću.

"Naredili su da bacimo oružje, a sa mene su skinuli šlem, oduzeli pušku i gurnuli mi ruke na potiljak, pribili uz zid i udarali po glavi kundacima i puškama", naveo je.

Ispričao je i da im je prišla grupa od pet naoružanih lica, koji su bili obučeni u vojnu i civilnu odeću, sa beretkama na kojima su bili ljiljani, te da su ih razoružali i s rukama iznad glave postrojili uz zid udarajući ih.

"Čuo sam galamu ispred, bilo je neko sanitetsko vozilo, otvorili su vrata i neko je opalio iz automatske puške. Neki oficir je pao iz saniteta", naveo je i dodao da je grupa počela da kupi oružje i da se udaljava kada je došla specijalna jedinica, čiji su se pripadnici korektno ponašali.

Potom su sproveli njih 30 u Republički SUP (Sekretarijat unutrašnjih poslova), gde su ih popisali, a potom ih je preuzela "vojska slična onoj koji su ih zarobili", te su odvedeni u FIS, gde su udarani i maltretirani.

"Bilo je i civila i uniformi. Ulazio je kako je ko htio", rekao je Lopatić, posebno opisujući povrede na dvojici rezervista koji su bili u donjem vešu.

On je, kako prenosi RTRS, naveo da su sutradan došli UNPROFOR i komandant Đurđevac, koji je pitao gde mu je vojska i raspravljao se sa ljudima u FIS-u, te da su nakon toga prebačeni u Lukavicu.

Za napad na kolonu, ubistva, ranjavanje i zlostavljanje pripadnika JNA i civila optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hasan Efendić, Hamid Bahto, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško, koji su obavljali visoke političke, vojne i policijske dužnosti.

Odbrane su svedoka Lopatića ispitivale zbog čega je u istrazi naveo da su u Dobrovoljačkoj ulici bili naoružani civili, a danas spominje da su imali i delove vojne odeće na šta je on odgovorio da su imali neke delove civilne a neke vojne odeće, te da on ne smatra da je neko vojnik ako nije u kompletnoj uniformi.

Na pitanja Ganićevog advokata Lejle Čović da li mu je poznato da su 2. maja bile žestoke borbe u Sarajevu, da je JNA pucala u centru grada, te da je zapaljena zgrada Pošte, Lopatić je odgovorio da on to nije ni vidio, ni čuo. On je rekao da su prošli nedaleko od Pošte, ali da nije primijetio da je zgrada zapaljena, te da su se kretali pognute glave. Potvrdio je da je komandant Đurđevac, kada je došao u FIS, pretio da će zapaliti grad.

Celokupno ispitivanje svedoka nije se moglo dobro čuti zbog komentara u publici smeštenoj u delu koji je odvojen staklom od dela u kojem su učesnici postupka, te da ih nisu mogli utišati ni redari.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.