Naser Orić tvrdi da je bio u Srbiji

Izvor: RTS, 18.Mar.2019, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naser Orić tvrdi da je bio u Srbiji

Ratni komandant tzv. Armije BiH u Srebrenici Naser Orić objavio je fotografije na svom Fesjbuk profilu za koje tvrdi da su snimljene na teritoriji Srbije. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović demantuje tvrdnje Nasera Orića.

Naser Orić je objavio dve fotografije - jedna je njegov selfi snimljen navodno na vrhu Pašine ravni, iznad Valjeva, a druga sa pevačem Avdom Huseinovićem u kafani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << navodno u Užicu.
Huseinović je, inače, blizak Oriću kojeg često na društvenim mrežama brani, uz napade na srpske medije kada pišu da je Orić zločinac, s obzirom na to da mu se na teret stavljalo mučenje i ubistvo 2.000 Srba u Srebrenici i Bratuncu.
U međuvremenu, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da Orić nije ušao u Srbiju. 
"Za njim je raspisana poternica i istog trenutka, kada bi kročio na našu teritoriju, bio bi uhapšen. Pošto to dobro zna, siguran sam da on ne dolazi ni na 50 kilometara od granice sa Srbijom, a kamoli da prelazi u našu zemlju", rekao je Stefanović za Kurir. 
Inače, Sud BiH je krajem prošle godine doneo oslobađajuću presudu za Orića za ratne zločine nad Srbima.

Orić je uhapšen 10. juna 2015. na granici Francuske i Švajcarske po zahtevu Srbije, koja ga je sumnjičila za ratne zločine počinjene u selu Zalazje kod Srebrenice. Srbija i BiH su poslale zahtev za njegovo izručenje. Izručen je BiH nakon čega mu je Sud BiH odredio mere zabrane, a Orić se branio sa slobode.
Odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv Orića za ratne zločine u Srebrenici, s obzirom na to da mu je već suđeno za te zločine. Tribunal u Hagu je odbio zahtev odbrane.
Haški tribunal je Orića 2008. godine pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.