Napeto u Budvi – privođenje smenjenih čelnika opštine, protest građana

Izvor: RTS, 17.Jun.2020, 14:24

Napeto u Budvi – privođenje smenjenih čelnika opštine, protest građana

Smenjeni predsednik Opštine Budva Marko Carević i smenjeni predsednik Skupštine opštine SO Budva Krsto Radović pušteni su pošto su prethodno bili privedeni ispred zgrade Opštine. Ispred zgrade policije u Budvi okupio se veliki broj građana koji protestovali zbog hapšenja funkcionera. Nakon što su trojica smenjenih čelnika izvedeni iz policije i odvezeni u risansku bolnicu, protest građana preselio se pred zgradu Opštine.
Pored Marka Carevića >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Krsta Radovića, policija je zbog "ometanja službenika u obavljanju radnji" privela i menadžera Opštine Mila Božovića, sekretara Sekretarijata za investicije Mladena Mikijelja, šefa Kabineta predsednika Opštine Nikolu Jovanovića, odbornik Demokratskog fronta Đorđija Vujovića, kao i Carevićevog brata i sina.

Kako prenose Vijesti, Carević, Radović i ostali funkcioneri Opštine Budva u međuvremenu su pušteni na slobodu.
Carević je rekao da su oslobođeni krivične odgovornosti. Svi su pušteni, osim njegovog sina koji je, kako je naveo, navodno napao službeno lice.
Dodao je da će sutra doći u Opštinu na svoje radno mesto i pozvao da ostanu ispred zgrade Opštine i tako iskažu bunt.
Radović je rekao da je cela javnost jutros mogla da vidi da "Crna Gora nema Ustav". 
Veliki broj građana ranije danas okupio se ispred policijske stanice u Budvi, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog hapšenja lokalnih funkcionera.
Građani okupljeni ispred Centra bezbednosti Budva su, kako navode mediji, oborili kontejnere i policijskim maricama blokirali prilaz zgradi.
Vijesti navode da je policija Carevića, Krsta Radovića i Mikijelja izvela na sporedni izlaz CB Budva, smestila ih u auto i odvezla.
Njih trojica su, navodno, odvedeni u risansku bolnicu na pregled.
Carević se dok je bio u stanici policije pojavio na prozoru i pokazao da mu je noga u zavoju.
Policija je okupljene građane pozvala da se raziđu, ali su oni su odbijali. Ipak, protest se na poziv bivšeg gradonačelnika Budve, potpredsednik Demokratske Crne Gore i odbornika te partije u SO Budva Dragana Krapovića preselio ispred zgrade Opštine.
Krapović je "sve slobodnomisleće građane" pozvao da dođu u Budvu i "brane taj grad i Crnu Goru".
Kulminacija višenedeljnih previranjaUhapšene je uporedio sa Afroamerikancem Džordžom Flojdom, koji je nedavno ubijen tokom hapšenja, što je pokrenulo masovne proteste u SAD, ali i širom sveta.

Incidenti su započeli kada je policija pokušala da u zgradu Opštine Budva uvede inspektorku Upravne inspekcije. Ispred ulaza u Opštinu dočekali su ih Carević i Radović.
Policija je upotrebila "hemijska sredstva", a polomljena su stakla na zgradi Opštine, prenose Vijesti.
Lokalni čelnici i građani okupili su se u prostorijama Opštine Budva, nakon što je desetak kombija punih policije jutros došlo u taj grad.
Vršioci dužnosti predsednika Skupštine i Opštine Budva Snežana Kuč i Vladimir Bulatović ušli su u zgradu Opštine na službeni ulaz u pratnji policije.
Jutrošnji incidenti su kulminacija višenedeljnih previranja u Budvi, nastalih stvaranjem nove, "tanke" većine u lokalnom parlamentu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

USTAO I HERCEG NOVI! Prekinuta sednica SO: "Nije moralno držati sednicu dok nam hapse kolege u Budvi"

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jun.2020

Prekid je tražila odbornica Demokrata Tamara Vujović zbog hapšenja Marka Carevića i Krsta Radovića...Na zahtev odbornika vladajuće koalicije u Herceg Novom (Demokrate, DF, SNP,Novska lista) a zbog hapšenja u Budvi, predsednik hercegnovske SO Nikola Samardžić prekinuo je 13. redovnu sednicu lokalnog...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Budva: Carević i Radović na slobodi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Jun.2020

Smijenjeni gradonačelnik Budve Marko Carević i predsjednik lokalnog parlamenta Krsto Radović pušteni su na slobodu. Oni su privedeni jutros (17. juna) jer su pokušali da blokiraju ulaz u zgradu opštine, tvrdeći da je njihova smjena nelegitimna. Tom prilikom došlo je do nereda i intervencije policije,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.