Napad na hrvatske vojnike u Avganistanu, trojica ranjena

Izvor: RTS, 24.Jul.2019, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na hrvatske vojnike u Avganistanu, trojica ranjena

Tri hrvatska vojnika su ranjena u samoubilačkom napadu u Avganistanu, od kojih je jedan u teškom stanju. Odgovornost za napad preuzeli su talibani, prenose avganistanski mediji. Najteže ranjeni vojnik ima 27 godina, dok su druga dvojica starosti 27 i 32 godine.
Zbog napada na vozilo hrvatske vojske u Kabulu novinarima se obratio ministar odbrane Damir Krstičević.

"Nažalost, jutros se dogodio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << napad u Kabulu na vozilo hrvatske vojske. Prema poslednjim informacijama, imamo tri ozlijeđena hrvatska vojnika od kojih je jedan zadobio teške tjelesne ozljede glave i u životnoj je opasnosti. Ostala dvojica vojnika zadobila su teže ozljede, ali su izvan životne opasnosti", naveo je Krstičević.
Konkretno, jedan ima prelom noge, a drugi povredu ruke.  
Svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom, rekao je Krstičević. 
Na konferenciji za novinare objavljeni su i detalji tragedije.
"Hrvatski vojnici kretali su se u tri vozila. Oko 8 sati ujutro krenuli su u kamp Kaja. U 8.45 sati, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s bombašem samoubojicom u naše vozilo. Na lice mjesta su izašle afganistanske snage i pružile pomoć našem ozlijeđenima. Da vozilo nije bilo blindirano posljedice bi bile puno teže", rečeno je novinarima.
Istaknuto je da povređeni hrvatski vojnici nisu učestvovali u borbenim misijama, pošto u Avganistanu učestvuju u mirovnim misijama.
Najteže ranjeni vojnik ima 27 godina, dok dvojica lakše ranjenih imaju 27 i 32 godine. 
"Njima se trenutno pruža maksimalna medicinska pomoć i nadam se da ćemo ih brzo videti u Hrvatskoj", rečeno je na konferenciji za novinare.
"Sada je najvažnije da zbrinemo naše stradale pripadnike i to se sada čini. Bili smo jutros kod obitelji stradalih. Kao ministar obrane spreman sam preuzeti političku odgovornost za ovaj događaj. Zgroženi smo ovim događajem, osuđujemo ovakav napad na hrvatske vojnike koji sudjeluju u operacijama diljem svijeta u potpori mira i sigurnosti", rekao ministar odbrane Hrvatske.
Premijer Andrej Plenković osudio je napad i rekao da do sada nije zabeležen ovakav s ovakvim posledicama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bombaš samoubica zaleteo se na hrvatske vojnike, nakon teške borbe jedan preminuo VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 24.Jul.2019

Hrvatsko ministarstvo odbrane saopštilo da je u misiji u Avganistanu došlo do vanrednog događaja. Prema poslednjim informacijama, jedan vojnik je preminuo.

Nastavak na B92...

Trojica hrvatskih vojnika ranjena u Avganistanu

Izvor: Radio 021, 24.Jul.2019

Tri hrvatska vojnika ranjena su u Avganistanu, od kojih je jedan u veoma teškom stanju i bori se za život, rekao je ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević..."Nažalost, rano jutros dogodio se napad na vozilo hrvatske vojske u Kabulu u Avganistanu. Prema poslednjim informacijama, imamo tri povređena...

Nastavak na Radio 021...

Tri hrvatska vojnika ranjena u samoubilačkom napadu u Avganistanu

Izvor: RTV Pink, 24.Jul.2019

Trojica hrvatskih vojnika povredjena su jutros u napadu bombaša samoubice na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Avganistanu, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.