Najzad neki odgovor na Orbanovu teritorijalnu nostalgiju: Popričaćemo sa Mađarima

Izvor: B92, 17.Dec.2019, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najzad neki odgovor na Orbanovu teritorijalnu "nostalgiju": Popričaćemo sa Mađarima

Premijer Andrej Plenković poručio je da će hrvatsko ministarstvo razgovarati sa mađarskom stranom povodom izjave mađarskog premijera o hrvatskoj teritoriji.

Mađarski premijer Viktor Orban održao je sastanak predsedništva svoje stranke Fides pod uokvirenom mapom "istorijske Mađarske", koja obuhvata i veliki deo Hrvatske, sve do Rijeke i Dalmacije, a premijer Andrej Plenković je tim povodom poručio da će nadležno ministarstvo razgovarati o tome sa mađarskom stranom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << peneo je hrvatski portal Index.

Čini se, navodi portal, da je pomenuta mapa "stalni inventar" u prostorijama Fidesa i dodaje da to nije prvi put da Mađarska provocira.

Fotografiju sa sastanka predsedništva Fidesa, Orban je objavio na svom zvaničnom fejsbuk profilu, a Index podseća da je i u junu ove godine na zvaničnom tviter nalogu "About Hungary", na engleskom jeziku, objavljena stilizovana geografska karta kojom se sugeriše da su nakon Prvog svetskog rata i Trianonskog sporazuma Mađarskoj otete dve trećine teritorije, uključujući čak 63.000 kilometara kvadratnih koji su deo današnje Hrvatske, Slovenije i Srbije, odnosno Vojvodine.

Komentirajući vest da je mađarski premijer Orban održao sednicu predsedništva svoje stranke ispod karte koja prikazuje "veliku Mađarsku", u kojoj su i veliki delovi Hrvatske, Plenković je rekao da je o tome razgovarao s ministrom spoljnih i evropskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

"Naše ministarstvo će vezano za to obaviti razgovore s mađarskom stranom. Koliko sam ja njega razumeo, nije to prvi put da se ta karta pojavljuje na nekom sastanku Fidesa", kazao je Plenković, prenosi Index.

Sadašnje hrvatske granice su takve kakve jesu, poručio je Plenković i dodao da Hrvatska mora da sarađuje sa svojim susedima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.