Izvor: RTS, 14.Avg.2020, 09:02

Mugoša: Sutra se otvaraju granice sa Srbijom

Sutra se otvara granica sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Makedonijom, rekao je u jutarnjem programu televizije "Vijesti", direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša.
Za ulazak u Crnu Goru najverovatnije će biti potreban pi-si-ar negativan test ili serološki ELISA, rekao je Mugoša.

Prema njegovim rečima, odlučeno je da se granice otvore na zahtev turističke privrede.
"Vidimo da se situacija sa Srbijom poboljšava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što znači da se izjednačava kriva", pojasnio je Mugoša.
On je rekao da je na delu faza u kojoj je i dalje visoka lokalna transmisija, ali je potpuno kontrolisana.
"U fazi smo poravnjavanja krive, očekujemo da se spušta niže. Situacija je odraz našeg ponašanja. Svi mi zajedno u ovom času ne ponašamo se dovoljno odgovorno. Svi mi zajedno se ne ponašamo dovoljno ogovorno jer imamo 50-60 slučajeva dnevno iako puno testiramo, oko 450 u proseku. To je na nivou 50.000 testiranja u Nemačkoj i vodeći smo u regionu sa Slovencima", rekao je Mugoša.
S obzirom na to da se bliže izbori 30. avgusta, Mugoša kaže da ne očekuje bilo kakav rizik od povećanja broja obolelih.
"Mi ako poštujemo mere – nošenje maski, distancu – onda izbori nemaju velikog uticaja, niti će biti razlog za veće obolevanje ljudi", istakao je Mugoša.
Naveo je da će do kraja sledeće nedelje imati konkretne preporuke za otvaranje škola, a da će vrtići sigurno da počnu sa radom od septembra.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Građani Srbije od ponoći mogu u Crnu Goru uz PCR ili ELISA test

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2020

Putnici iz Srbije od ponoći mogu da uđu u Crnu Goru, odlučilo je večeras crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT)...Kako je saopšteno posle sednice, u tu zemlju od ponoći će moći da uđu putnici iz SAD, Srbije, tzv. Kosova, Albanije i Severne Makedonije uz PCR ili ELISA...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.