Mnogi su krenuli na odmor, onda se let na Korziku pretvorio u putovanje u smrt: Stradalo je 180 Jugoslovena, a svi bi preživeli da je avion preleteo vrh San Pjetro! (FOTO+VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 17.Dec.2019, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogi su krenuli na odmor, onda se let na Korziku pretvorio u putovanje u smrt: Stradalo je 180 Jugoslovena, a svi bi preživeli da je avion preleteo vrh San Pjetro! (FOTO+VIDEO)

Nijedan putnik, niti član posade nije preživeo strašnu nesreću PRVOG decembra 1981. na Korzici se srušio avion Ineks-Adrije iz Ljubljane. U padu je poginulo 180 ljudi. Nijedan od 173 putnika, niti iko od sedam članova posade nije preživio ovu strašnu nesreću. Bila je to najveća katastrofa jugoslavenskog vazduhoplovstva do tada. Avion super DC9-80 udario je u planinu San Pjetro, udaljenu 30-ak kilometara od glavnog grada Korzike Ajača, dok je kružio čekajući dozvolu >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << za sletanje. Dugo se istraživao uzrok nesreće. Prema francuskim izvorima moguć izvor nesreće je navodno bila nedovoljno opremljena radarska služba na aerodromu u Ajačiju. Po njima se tragedija dogodila najverovatnije zbog nesporazuma u komunikaciji između posade i kontrole leta. Avion je u 7.52 ujutro udario levim krilom u planinu San Pjetro, na visini od 1.364 metara. Tako oštećen prešao još 700 metara. Zatim je udario u brdo i srušio se. Da je leteo samo dva metra više iznad vrha San Pjetro, katastrofa bi bila izbegnuta. Avion DC9-80 bio je tada poslednja reč tehnike, star tek godinu dana, s oznakom "super". Bio je opremljen automatskim uređajima za letenje. Pri opterećenju od 63 tone domet letenja bio mu je 3.300 kilometara. Taj tip aviona do tada nije imao niti jednu nesreću. PROČITAJTE JOŠ - "JEO SAM SVOG PRIJATELjA DA NE BIH UMRO": Najtragičnija avionska nesreća u istoriji u kojoj ni za preživele nije bilo spasa Putnici su bili mahom Slovenci, jer avion je leteo iz Ljubljane za Korziku. Bio je to promotivni let agencije Kompas, a avion se s putnicima trebao istog dana vratiti u Ljubljanu s Korzike. Spisak putnika više je puta menjan, jedni su odustajali drugi su dopisivani. Među putnicima trebalo je da budu Miroslav Cerar, proslavljeni gimnastičar i njegova supruga Zdenka. Međutim, jednogodišnja kći Vesna se razbolela i kako je utvrđeno da ne može na put, oni su odustali. Devojčicina bolest spasla je živote celoj porodici. Iako je to bila velika nesreća, prošlo je mnogo godina, a mesto pada nije bilo sređeno. Tu su se još nalazili ostaci tela, lična dokumenta stradalih, stvari. Tek 2008. godine grupa spasilaca, uz dozvolu italijanskih vlasti, probila se i dve nedelje je čistila ostatke nesreće i pronašla posmrtne ostatke poginulih, kao i 27,5 tona ostatka letelice. Bila je to najveća nesreća u Sloveniji, jer je poginulo desetak porodica. Kapetan Ivan Kunović bio je iz Zagreba, a kopilot Franc Terglav iz Ravneg na Koroškem. Kopilot je na krilo u jednom trenutku stavio svog 11-godišnjeg sina Tomaža koji je bio s njima u pilotskoj kabini. Najveća tragedija pogodoila je obitelj Zorman iz Ljubljane koja je izgubila čak šest članova. Osim kopilotovog 11-godišnjeg sina Tomaža, poginuli su 9-godišnji Božo Čibej i Sašo Thaler, četverogodišnji Nejc Vidmar i dvanaestogodišnji Tomaž Zorman. Autor: Ekspres

Nastavak na Večernje novosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.