Mitropolija: Zakon donet da bi se otela imovina pravoslavne crkve

Izvor: RTS, 27.Dec.2019, 08:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitropolija: Zakon donet da bi se otela imovina pravoslavne crkve

Mitropolija crnogorsko primorska reagujući na donošenje zakona o slobodi veroispovesti istakla je da su predloženi amandmani bili minimum minimuma, a da je crnogorski režim njihovim odbijanjem u suštini odbio da se o svojinsko-pravnim odnosima raspravlja pred sudovima te zemlje u redovnim postupcima u skladu sa preporukama Venecijanske komisije. Ističu da to jasno potvrđuje sumnje da se ovaj zakon donosi, ne da bi se obezbedila sloboda vere, već da bi se pristupilo otimačini imovine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pravoslavne crkve.
U saopštenju objavljenom na sajtu Mitropolije crnogorsko primorske se navodi da je Skupština Crne Gore usvojila "diskriminatoran i neustavan Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, prethodno odbivši tri amandmana, koje je preko poslanika Demokratskog fronta, dostavila Mitropolija crnogorsko-primorska".

Dodaju da je amandmane prethodno odbila i Vlada Crne Gore na svojoj vanrednoj sednici, kao i da su imali još niz primedbi na predlog zakona, na koje im nikad nije odgovoreno, a radi mira i bratske sloge predložili su samo tri amandmana.
"Dostavljeni amandmani su predstavljali minimum minimuma koji je Vladi i Skupštini ponuđen od crkve, kako bi se doprinijelo smirivanju društvenih tenzija i preduprijedile teške posljedice koje mogu nastati donošenjem ovakvog Zakona", navodi se u saopštenju.
"Amandman na članove 62, 63 i 64, koji su bili najproblematičniji, glasio je: članovi 62, 63 i 64 predloga zakona brišu se i dodaje novi član 62 koji glasi: 'Imovinsko-pravni sporovi između Crne Gore i vjerskih zajednica u pogledu vjerskih objekata i zemljištu koji su nastali do 1. decembra 1918. godine isključivo se mogu rješavati pred nadležnim sudovima u parničnim postupcima u skladu sa ratifikovanim međunarodnim ugovorima, Ustavom Crne Gore, Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima, Zakonom o državnom premjeru i katastru nepokretnosti i drugim relevantnim propisima. Postupke će u ime Crne Gore voditi Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore", ističe se u saopštenju.
Ukazuju da je crnogorski režim odbijanjem ovih amandmana, "koji su predstavljali časni izlaz za sve u ovoj nečasnoj raboti, u suštini odbio da se o svojinsko-pravnim odnosima raspravlja pred sudovima ove zemlje u redovnim postupcima, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije".
"Na taj način su jasno potvrđene sumnje naše crkve da se ovaj zakon, prije i iznad svega, donosi, ne da bi se obezbjedila sloboda vjere već da bi se pristupilo otimačini imovine pravoslavne crkve i time započela realizacija cilja iz programa vladajuće partije, koji je proklamovao predsjednik te partije i predsjednik Crne Gore – stvaranju/"obnovi" nove, državne, podobne i poslušne režimu "autokefalne crnogorske pravoslavne crkve", navedeno je u saopštenju.
Smatraju da svu odgovornost za posledice donošenja ovakvog zakona snose direktno poslanici koji su glasali za njegovo usvajanje, Vlada Crne Gore koja ga je predložila, kao i predsednik Crne Gore Milo Đukanović "izazivajući naročito hapšenjem opozicionih poslanika i nasiljem prema okupljenim građanima širom naše zemlje, nečuvene diobe i mržnju i uvodeći Crnu Goru u situaciju koja nikome dobra donijeti ne može".
"Zahvaljujući ovome, pravoslavni vjernici u Crnoj Gori dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji", zaključuje se u saopštenju Mitropolije crnogorsko primorske.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mitropolija: Zakon donesen da bi se otela imovina Pravoslavne crkve

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Dec.2019

PODGORICA - Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je rano jutros usvojen, diskriminatorski i neustavan i ocijenila da je crnogorska vlast, odbijanjem amandmana MCP, potvrdila sumnje da se zakon donosi da bi se "pristupilo otimačini imovine ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.