Milanović: Mom dedi su nabacili uniformu tri meseca pre kraja rata

Izvor: RTS, 09.Maj.2020, 16:12

Milanović: Mom dedi su nabacili uniformu tri meseca pre kraja rata

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da neće učestvovati u komemoraciji blajburškim žrtvama. Međutim, kako je najavio, položiće vence u Teznom, gde je po predaji poraženih snaga u Drugom svetskom ratu ubijeno više hiljada ljudi. Milanović je rekao da se čovek, zbog kojeg je napustio obeležavanje godišnjice "Bljeska" pošto je imao ispisano "Za dom spremni", "vukao" po sudovima zbog ubistva "nekoliko civila iz podruma" tokom rata u Hrvatskoj. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Zoran Milanović je izjavio da se na čelu Počasnog blajburškog voda, koji svake godine organizuje komemoraciju ubijenim ustašama u Blajburgu, nalazi čovek koji je u Nemačkoj robijao za ubistvo i to, kako je rekao, ubistvo prvog stepena, od 1984. do 1991, a potom je pušten u Hrvatsku.

Dodao je da je isti slučaj sa čovekom iz Okučana, koji je imao ispisan ustaški pozdrav "Za dom spremni". Njega su, kako je naveo, gurnuli na metar od premijera tokom obeležavanja godišnjice akcije "Bljesak", koje je Milanović napustio.
Reč je, navodi, o čoveku koji se "vukao" po hrvatskim sudovima zbog ubistva "nekoliko civila iz podruma" tokom rata u Hrvatskoj. Izvukao se, kaže, greškom državnog tužioca, iako je već bio osuđen.
"Žrtve Blajburga ne postoje kao takve, postoje žrtve obračuna i likvidacije nakon predaje nacističke vojske i njihovih sluga. Tu je uhvaćeno više tisuća ljudi uglavnom muškaraca, najviše u Sloveniji u Teznom i tamo ću položiti vijence. Moj stav o tome je poznat i više puta objašnjavan ", istakao je Milanović.
O "Križnom putu" i porodičnom slučajuGovoreći o takozvanom "Križnom putu", Milanović je rekao da je u pitanju "gruba zlouporaba Isusovog križnog puta i žrtve, a tu se radilo o ratu, odbijanju da se predaš i zločinima, i jedan manji dio hrvatskog naroda je zbog toga traumatiziran i to se ne zaboravlja lako".
"I u obitelji sam imao slučaj gdje je moj djed završio tako da su mu nabacili uniformu tri mjeseca prije kraja rata i morao je u zatvor, bio je u Staroj Gradišci, nakon toga je izašao van, to nije križni put", naveo je Milanović, koji je pre četiri godine šokirao hrvatsku javnost kada je tokom predizborne kampanje obelodanio da je njegov deda bio ustaša, ali da to njegovom ocu iz partizanske porodice nije smetalo. 
Zoran Milanović je komentarisao i prisustvo, kako je rekao, "četničkih ploča" u Hrvatskoj.
"I kad su u pitanju ploče, četničke ploče u Hrvatskoj koje još ukrašavaju prostor na grobljima, ali to je kao privatan prostor, evo i to ću reći, groblje nije privatno mjesto, ne može se staviti bilo što. Država to mora regulirati. Zabraniti provokacije velikim borcima za slobodu krajine Šoškoćaninu, pa to je u Borovom selu i dalje i nitko ne miče, jer se vlasti to boje napraviti. Ne mora se to bagerom srušiti, neka maknu oni koji su stavili ", zaključio je Milanović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.