Mihajlović: Niko u regionu ne želi da bude kamen spoticanja

Izvor: N1 televizija, 09.Sep.2017, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Niko u regionu ne želi da bude kamen spoticanja

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović je u intervju za Al Džaziru koji je dala tokom ovonedeljne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića BIH rekla da "niko od nas nije kamen spoticanja" i da "kamene spoticanja možemo da nađemo ako ih tražimo".

Mihajlović je tako odgovorila na pitanje o tome da li su Republika Srpska i odnosi koje Srbija ima s njom, "kamen spoticanja" u odnosu Beograda i Sarajeva, saopštilo je u Beogradu njeno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i infrastrukture.

Ministarka je odgovorila da ne bi mogla ni za koga ni u u jednom projektu da kaže da može da bude kamen spoticanja.

"Svako od nas, svako od partnera, svaki entitet BiH i Srbija kao centralni igrač na Balkanu, mora da vodi računa o odnosima u regionu. Niko od nas nije kamen spoticanja, nego samo mogućnost da zajedničkim radom dođemo do boljeg rezultata. U svakom od projekata, ako pričamo o infrastrukturnom ili energetskom povezivanju, možemo da nađemo kamene spoticanja ako ih tražimo", ocenila je ona.

Uz ocenu da je Vučićeva poseta BIH bila "poseta budućnosti", Mihajlović je rekla da "treba da kamen spoticanja stavimo sa strane i vidimo šta je zajedničko za sve nas, da napravimo put, da imamo prugu, da se povežemo energetski, da pre svega ljudi žive bolje".

Odgovorajući na pitanje da li neko iz Beograda može da savetuje predsednika RS Milorada Dodika da u svojim izjavama "povuče ručnu kočnicu", Mihajlović je rekla da joj se "čini da se stalno govori o RS kao o nekome ko pravi opstrukciju".

Ali, s druge strane, kazala je ona, "znam koliko problema ima sa strane Federacije BiH, ali i samog Saveta ministara BiH, kad govorimo o važnom projektu kao što je granični prelaz Ljubovija-Bratunac. Ne možemo da idemo dalje jer Savet ministara nije usvojio sporazum zato što unutar BiH nema dogovora oko vlasništva nad zemljištem. Zamislite apsurdnu situaciju da mi most uskoro potpuno završimo, ali ne možemo da pređemo zato što nema graničnog prelaza koji je u nadležnosti BiH", rekla je ministarka.

Ona je dodala da pritom "nije bitno da li pričamo o RS, Savetu ministara BiH, da li pričamo o Srbima, Bošnjacima ili Hrvatima" jer "postoji nešto što je iznad svake vrste politike, iznad toga ko je koje vere, a to je idemo li napred, da li hoćemo da napravimo nešto za narod ili ćemo stalno da se zatvaramo i da stalno pravimo problem jedni drugima".

"Sigurna sam da bilo sa kim razgovarate, bilo koje vere da jeste, da on nema interes bilo šta da stoji, jer svako od njih hoće da njihova deca ostanu ovde. A da bi ostali ovde, svi moramo da pokažemo malo više mudrosti", rekla je potpredsednica Vlade.

Mihajlović je u intervju za Al Džaziru kontatovala da su odnosi Srbija-BIH "opterećeni mnogim stvarima zbog svega onoga što smo proživeli kao narodi u prethodne dve-tri decenije", o čemu "uvek treba da vodimo računa i poštujemo, ali postoje i stvari o kojima moramo zajedno da se dogovaramo".

U poseti BIH uz predsednika Vučića su bili potpredsednici Vlade Srbije Zorana Mihajlović i Rasim Ljajić.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Mihajlovićeva o poseti Vučića Sarajevu: Imamo zajedničke interese

Izvor: RTS, 09.Sep.2017

Potpredsednika Vlade Zorana Mihajlović ocenila je da je poseta predsednika Aleksandra Vučića Sarajevu veoma važna i da je pokazla da postoje određeni zajednički ne samo interesi, nego i način kako oni mogu da se realizuju. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.