Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Jan.2020, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Institucije i entiteti BiH nabavljaju devet helikoptera za 75 miliona evra

Državne organizacije i entiteti Bosne i Hercegovine (BiH) planiraju da u naredne tri godine nabave devet novih helikoptera italijanske, ruske i američke proizvodnje za ukupno 75 miliona evra, prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi, od toga su četiri Hjui II za Oružane snage BiH, tri Ansata za policiju Republike Srpske (RS), jedan AW119 za Helikopterski servis RS i jedan Bel 412 za policiju Kantona Sarajevo.

Trošak nabavke biće oko 75 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << evra i biće plaćen delimično kroz donacije a delom iz budžeta BiH odnosno RS.

Za četiri Hjui II potpisan je ugovor sa Pentagonom a dogovorena je nabavka u roku od tri godine. Vrednost ugovora je 38,5 miliona dolara od čega je najveći deo novca američka donacija, a participacija iz budžeta BiH je 4,36 miliona dolara.

Helikoptere Hjui II će verovatno koristiti 2. skvadron iz baze Rajlovac koji sada koristi stare UH-1H/V primljene iz američke donacije 1998. i 1999. godine.

"Od 14 primeraka sada leti do četiri komada. To su prestarele mašine koje su za prvobitno korišćene u američkoj armijskoj avijaciji u doba Vijetnamskog rata", navodi se.

Portal dodaje da je Ministarstvo odbrane BiH bilo veoma tiho po pitanju te nabavke do potpisivanja ugovora jer je tema i nacionalno osetljiva, s obzirom da je 2. skvadron koji je dobiti novu tehniku težišno popunjen Bošnjacima, dok je 1. skvadron popunjen Srbima.

"Zvanično, oružane snage su multinacionalne, ali složenost odnosa potvrđuje odluka iz aktuelnog Pregleda odbrane da se formira i treća avijacijska jedinica u Mostaru za koju se osnovano može pretpostaviti da će imati većinski hrvatsku etničku popunu", dodaje se.

U tekstu se dodaje da je nedostatak poverenja između konstitutivnih naroda u BiH na entiteskom nivou jasno vidljiv i podstakao je jačanje policijskih snaga.

"Kada Policija RS preduzme neki potez sledi odgovor iz Federacije BiH i na primeru helikoptera nakon odluke da se formira letačka jedinica u Banja Luci usledila je najava da će to učiniti i Sarajevo. Procedura nabavke tri ruska helikoptera Ansat za Policiju RS pokrenuta je u julu ove godine i na tenderu je definisano da će dva biti opremljena za podršku policijskim zadacima, a jedan za medicinsku evakuaciju", tvrdi portal.

U Federaciji BiH za sada leti samo jedan Džet Rendžer za podršku federalne policije. U deset kantona od kojih svaki ima ministarstvo unutrašnjih poslova i policiju nema letačkih jedinica, ali novina je da je Kanton Sarajevo je odlučio da formira svoj mali tim sa jednim helikopterom.

U budžetu za 2020. predviđeno je da se na stranom tržištu novca uzme kredit u iznosu od 27,404 miliona maraka (oko 14 miliona evra) za višegodišnji projekat nabavka jedne letelice, hangara, obuku kadrova i ostale troškove povezane sa novom jedinicom.

Za sve to biće potrebne tri godine. Zvanično tvrdi se da se tek treba odabrati odgovarajući helikopter nosivosti deset policajaca sa opremom, ali prema neformalnim saznanjima Balkanske bezbednosne mreže verovatno će biti izabran Bel 412.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.