Makedonski parlament izglasao ustavne promene, sledi promena imena, Zaev čestitao građanima

Izvor: BKTV News, 20.Okt.2018, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonski parlament izglasao ustavne promene, sledi promena imena, Zaev čestitao građanima

Predlog ustavnih promena, kojima se potvrđuje sporazum o novom imenu Makedonije, podržalo je tačno 80 od ukupno 120 poslanika u Sobranju, koliko je i bilo potrebno da se parlament potvrdi ovu incijativu. Protiv su bila tri poslanika.

Ukupno 80 poslanika makedonskog parlamenta podržalo je ustavne promene, posle kojih će Makedonija promeniti ime u Republika Severna Makedonija, dok će Grčka za uzvrat odblokirati evroatlantske integracije te države.

Premijer Zoran >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Zaev čestitao je građanima na Fejsbuku: "Sa 80 glasova 'za' parlament je usvojio odluku o izmeni Ustava. Čestitam Makedoniji. Misija je uspešno obavljena".

U nastavku procedure, predsednik parlamenta Taljat Džaferi bi trebalo da u roku od 15 dana pripremi Nacrt izmenjenog Ustava Makedonije.

Sporazum koji su u julu potpisali Zaev i Cipras Makedoniji otvara put za članastvo u NATO i EU, a spor zbog imena Republika Makedonija trajao je 27 godina.

Neuspeo referendum u Makedoniji

Inače, Makedonija je juče u Briselu zvanično otvorila pregovore o priključenju toj severnoatlantskoj alijansi.

Glasanje je usledilo posle višečasovnog ubeđivanja poslanika VMRO-DPMNE da odstupe od stavova te stranke i podrže ustavne promene, kojima se Makedoniji otvaraju vrata evrointegracija.

Sednica Sobranja, inače, kasnila je satima, a kad je konačno počela glasanje je obavljeno elektronskim sistemom, da bi na zahtev šefa poslanicke grupe opozicije, odnosno VMRO-DPMNE glasanje bilo obavljeno ponovo tako što su se poslanici izjašnjavali pojedinačno.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.