Makedonija zatražila ekstradiciju Nikole Gruevskog

Izvor: RTS, 20.Nov.2018, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija zatražila ekstradiciju Nikole Gruevskog

Makedonsko ministarstvo pravde zatražilo je od Mađarske da izruči nekadašnjeg premijera Nikolu Gruevskog, koji je u tu državi otišao dan pre nego što je trebalo da počne odsluženje dvogodišnje kazne zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja. Gruevski: Dobio sam pozitivan odgovor na zahtev za politički azil.
Makedonija tvrdi da postupci koji se vode protiv Gruevskog ne potpadaju pod dela za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja, prema evropskoj konvenciji o ekstradiciji, može da bude odbijeno izručenje.

"Republika Makedonija traži ekstradiciju lica Nikole Gruevskog, a imajući u vidu ozbiljnost krivičnih dela, tražimo da isti bude lišen slobode i zadržan u pritvoru i podsećamo da je za njim raspisana međunarodna poternica", navodi makedonsko ministarstvo pravde.
Zahtev makedonskih vlasti usledio je nekoliko sati pošto su mađarski mediji javili da je Nikola Gruevski dobio azil u toj državi. 
Gruevski se ponovo oglasio na svom Fejsbuk nalogu i potvrdio da je od Mađarske dobio pozitivan odgovor na zahtev za politički azil zbog, kako je naveo, političkog progona u Makedoniji.
Precizirao je da je u zahtevu za dobijanje azila naveo da aktuelna vlast u Makedoniji hoće da mu oduzme slobodu, koristeći nedemokratske metode i zloupotrebljavajući tužilaštvo i sudski sistem u Makedoniji.
Kancelarija za imigraciju i azil pri Vladi Mađarske danas je pozitivno odgovorila na zahtev Gruevskog za dobijanje političkog azila. 
Nikola Gruevski napustio je Makedoniju 11. novembra pod još nerazjašnjenim okolnostima i prešao u Albaniju, odakle je preko Crne Gore i Srbije, stigao u Mađarsku.
Makedonske vlasti su poternicu za Gruevskim raspisale 13. novembra, kada se nekadašnji makedonski premijer već nalazio u Mađarskoj.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.