Makedonija, svi pogledi uprti u Sobranje

Izvor: RTS, 15.Okt.2018, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija, svi pogledi uprti u Sobranje

Poslanici makedonskog parlamenta počeli raspravu o ustavnim promenama, mada je još neizvesno da li vladajuća koalicija ima dvotrećinsku većinu potrebnu za promenu imena države. Paralelno sa raspravom, u toku je "ubeđivanje" poslanika opozicije da promene mišljenje i podrže promene.
Drugi pokušaj ratifikacije sporazuma o novom imenu Makedonije počeo je u Sobranju uprkos neizvesnosti da li vlada Zorana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zaeva može da računa na podršku 80 od 120 poslanika, koliko je neophodno za usvajanje ustavnih promena.

U trenutku početka rasprave, koja bi mogla trajati desetak dana, makedonska vlada može sa sigurnošću da računa na glasove 71 poslanika, što konkretno znači da Zaev mora da ubedi najmanje sedam opozicionih poslanika da promene mišljenje.
Zaev je pozvao poslanike na nacionalno pomirenje, a najuticajnijoj opozicionoj stranci VMRO-DPMNE kao gest dobre volje da glasaju za ustavne promene u skladu sa Prespanskim sporazumom, ponudio je amnestiju za članove te stranke kojima se sudi za nerede u tom zdanju 27. aprila prošle godine.
S druge strane, Ilija Dimovski iz VMRO-DPMNE zatražio je od parlamenta da izglasa nepoverenje Vladi. VMRO-DPMNE snažno se protivi promeni imena, a nekolicina poslanika žalila se na snažne pritiske obe strane.
Ukoliko Vlada ne uspe da dobije podršku za ustavne promene, premijer Zaev najavio je raspisivanje vanrednih izbora.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

POČINJE DEBATA U SOBRANJU O PROMENI IMENA MAKEDONIJE: Glasanje do kraja nedelje! Čekaju se poslanici VMRO-DPMNE

Izvor: Kurir, 15.Okt.2018

Parlament Makedonije danas otvara raspravu o potrebi za promenom Ustava te zemlje i prihvatanju Prespanskog sporazuma sa Grčkom.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.