Mađarski ambasador u Zagrebu pozvan na razgovor zbog poruke sa spomenika u Budimpešti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2020, 14:46

Mađarski ambasador u Zagrebu pozvan na razgovor zbog poruke sa spomenika u Budimpešti

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) reagovalo je na natpis u Budimpešti kojim se svojata hrvatska teritorija, a mađarska ambasada u Zagrebu je saopštila da je on netačno preveden i pogrešno protumačen.

Ipak, mađarski ambasador u Zagrebu pozvan je na razgovor o Ministarstvo spoljnih poslova o ovoj temi.

Hrvatsko ministarstvo je saopštilo da je preko Ambasade Hrvatske u Budimpešti reagovalo zbog novootkrivene spomen - ploče sa neprimerenim natpisom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a reč je o spomeniku koji je otkrio mađarski premijer povodom 100. godišnjice potpisivanja sporazuma u Trianonu kojim je mađarska izgubila dve trećine teritorije.

Naziv spomenika je "Mađarske kalvarije", a mediji su tokom vikenda izvestili da je na njemu ploča s natpisom "Rijeka - mađarsko more".

Iz mađarske Ambasade u Hrvatskoj stiglo je objašnjenje da se radi o netačnom prevodu koji je izazvao pogrešna tumačenja, saopštilo je hrvatsko ministarstvo.

Pravi prevod, kako navode u mađarskoj ambasadi, trebao bi da glasi "Rijeka - Na more Mađari", a reč je o citatu iz istoimenog novinskog članka koji je 1846. napisao pesnik i političar Lajos Košut da bi podstakao izgradnju železničke pruge i opisao lepote mora i primorja.

U saopštenju hrvatskog ministarstva stoji kako su Hrvatska i Mađarska dve susedne države koje povezuje viševekovna zajednička istorija, a da je Rijeka grad koji bez dvoumljenja pripada Hrvatskoj i geografski i kao deo teritorije te države, te da se to ne može dovoditi u pitanje.

"Osuđujemo radnje koje unose probleme i nemir u dobrosusedske odnose umesto da jačaju saradnju s pogledom u budućnost", poruka je hrvatskog ministarstva, koju su preneli hrvatski mediji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.