Mađarska odbila da izruči Gruevskog

Izvor: RTS, 08.Okt.2019, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska odbila da izruči Gruevskog

Mađarska neće isporučiti vlastima u Severnoj Makedoniji bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji od novembra prošle godine boravi u Budimpešti i uživa status političkog azilanta, saopštili su iz makedonskog Ministarstva pravde.
Iz Ministarstva pravde Severne Makedonije naveli su za portal a1on da su dobili obaveštenje da je mađarski Vrhovni regionalni sud usvojio konačnu odluku da nisu ispunjeni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zakonski preduslovi za isporučivanje Gruevskog, jer mu je na njegov zahtev odobren azil u Mađarskoj.

Navode da u skladu sa aktom broj 38 za međunarodnu pravnu pomoć u krivičnim predmetima, osoba kojoj je omogućen azil neće biti isporučivana državi, koju je napustio.
Mađarska je odbila ekstradiciju Gruevskog na zahtev Severne Makedonije za izdržavanje kazne zatvora od dve godine u slučaju makedonskog Specijalnog tužilaštva "Tenk", odnosno nabavke službenog mercedesa.
Gruevski boravi u Budimpešti skoro godinu dana, dok makedonsko Tužilaštvo za procesuiranje organizovanog kriminala i dalje vodi stragu kako je Gruevsku uspeo da napusti Severnu Makedoniju i ko mu je pomogao u tome.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mađarska neće isporučiti Gruevskog Skoplju

Izvor: Radio 021, 08.Okt.2019

Mađarska neće isporučiti vlastima u Severnoj Makedoniji bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji od novembra prošle godine boravi u Budimpešti i uživa status političkog azilanta, saopštili su iz makedonskog Ministarstva pravde..."Dobili smo obaveštenje da je Vrhovni regionalni sud u Mađarskoj...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.