Ljuban Linta osuđen na 10 godina zbog ubistva 83-godišnjaka 1991.

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Mar.2019, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljuban Linta osuđen na 10 godina zbog ubistva 83-godišnjaka 1991.

Bivši pripadnik srpskih paravojnih jedinica, hrvatski državljanin Ljuban Linta (62) danas je na sudu u Rijeci u odsustvu prvostepeno osuđen na deset godina zatvora zbog ubistva 83-godišnjaka hrvatske nacionalnosti u oktobru 1991. u selu Kablar na karlovačkom području.

Sudsko veće kojim je predsedavala sudija Ika Šarić istovremeno je prvooptuženog Marka Carevića (64) prvostepeno oslobodilo optužbe da je kao komandant voda čete tzv. Teritorijalne obrane Gornji Sjeničak, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << naredio ubistvo.

Carević je živi na području Karlovca i dolazio je na ročišta jer se branio sa slobode, za razliku od Linte koji je nedostupan Hrvatskoj i njegova poslednja adresa je u Srbiji, prenela je agencija Hina.

Prema optužnici, ubistvo se dogodilo u vreme okupacije Kablara kada su pripadnici srpske paravojne formacije uhapsili 83-godišnjeg Ivana Grgića kojeg su zatekli u vrtu porodične kuće. Doveli su ga do Carevića koji je, prema optužnici, naredio jednom pripadniku voda da ga ubije, ali on to nije hteo da učini, pa je istu naredbu dao Ljubanu Linti i još jednom pripadniku jedinice.

Oni su odveli starca do zidane gnojne jame uz štalu pored porodične kuće, naredili mu da se popne na zidić i okrene leđima, potom je Linta iz neposredne blizine iz automatske puške pucao u njega, i starac je pao u jamu i umro.

Branitelji optuženih su, kako je prenela Hina, u svojim završnim rečima tražili oslobađajuću presudu za obojicu zbog nedostatka dokaza.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.