Linta i Selaković čestitali građanima Republike Srpske 29 godina od donošenja Ustava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2021, 22:22

Linta i Selaković čestitali građanima Republike Srpske 29 godina od donošenja Ustava

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta čestitao je danas građanima Republike Srpske 29 godina od donošenja Ustava koji je, kako kaže, temelj državotvornosti, legaliteta i legitimiteta zapadne srpske države.

"Usvajanjem Ustava 28. februara 1992. godine zaokruženo je stvaranje Republike Srpske koja je bila izraz snažne volje srpskog naroda da živi u miru i slobodi", naveo je Linta u saopštenju dostavljenom medijima.

Srpski narod je, ističe on, bio prinuđen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da svoju slobodu i Republiku Srpsku brani u odbrambeno-otadžbinskom ratu od snaga koje su se, dodaje, zalagale da se stvori unitarna i antisrpska Bosna i Hercegovina.

Linta izražava posebnu zahvalnost srpskim poslanicima koji su imali viziju i hrabrost da 24. oktobra 1992. godine osnuju Skupštinu srpskog naroda u BiH čime je započeo proces stvaranja Republike Srpske.

On podseća da je posle završetka rata prvobitni ustavni tekst dosta puta menjan zbog "antidejtonskih intervencija i brutalnih pritisaka visokih predstavnika i otimanja brojnih nadležnosti Republici Srpskoj" u oblasti odbrane, bezbednosti, pravosuđa, finansija, poreske politike...

"Zbog toga je potrebno razmišljati o donošenju novog Ustava čiji cilj bi bio povratak otetih nadležnosti u skladu sa izvornim Dejtonskim sporazumom. Samo dosljedno poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma može biti garancija mira i stabilnosti i ključ opstanka Bosne i Hercegovine", naveo je Linta.

Ističe da svako ko pokušava da ruši izvorni Dejtonski sporazum ruši Bosnu i Hercegovinu i destabilizuje region.

Selaković: Srbija iskreno voli RS i nastaviće da je pomaže

Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, sa kojom gradi najbolje moguće odnose, ali Republiku Srpsku iskreno voli i nastaviće da pomaže svoj narod zapadno od Drine, ne nanoseći bilo kome drugom štetu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

“Politička situacija je takva da mi živimo u dve različite države, ali i u Republici Srpskoj i u Srbiji većinski živi naš srpski narod. Kada me pitate koliko je važna saradnja, to je kao da ste me pitali da li je dobro da braća sarađuju, da braća govore i da li je dobro da žive u bratskoj ljubavi. Naravno da jeste”, rekao je Selaković za RTRS povodom godišnjice proglašenja prvog ustava RS.

Šef srpske diplomatije istakao je da Srbija i Srpska, kao što su zajednički obeležile Sretenje - Dan državnosti Srbije, tako obeležavaju i Dan ustavnosti Republike Srpske, jer je na takav način RS nastavila da baštini državotvornu svest o značaju prava i pravnog ustrojstva koju je utemeljio još Miloš Veliki 1835. godine, ali, kako je dodao, i svi potonji srpski vladari koji su donosili važne Ustave za srpsku državu i istoriju.

“Od velikog je značaja to što su svojevremeno predsednik tada Vlade, danas predsednik Republike Aleksandar Vučić i tada predsednik RS, a danas predsedavajući Predsedništvu BiH i srpski član Predsedništva Milorad Dodik pokrenuli zajedničko obeležavanje onih datuma koji ukazuju na događaje i ličnosti iz naše istorije koji su zaista važan element našeg nacionalnog identiteta, nacionalne svesti i kulture sećanja, koja izuzetno važno i ozbiljno sudeluje u izgradnji modernog srpskog identiteta i patriotizma”, rekao je Selaković.

On je uveren da će Srbija i Srpska nastaviti i u budućnosti da zajednički obeležavaju značajne praznike i da time pokažu da su jedan - jedinstven narod, gde god živeli, u kom god državnom sistemu bili.

“Da imamo svest da smo Srbi. Druge ne vređamo, nikome ne nanosimo štetu, ali svoj narod volimo i poštujemo, jer bez tog samopoštovanja nećemo imati priliku da pokažemo poštovanje ni prema kom drugom”, zaključio je šef srpske diplomatije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.