Izvor: RTS, 06.Feb.2022, 18:14

Kontroverze zbog fotografije kune na kovanici od jednog evra u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je pre nekoliko dana predstavljeno kako će izgledati hrvatske kovanice evra, a dizajneri koji su pobedili na konkursu dobili su i novčane nagrade. Sada se, međutim, dovodi u pitanje poreklo fotografije kune koja je iskorišćena za dijazn kovanice od jednog evra.
Hrvatski portal Indeks piše da korisnici društvenih mreža ukazuju na sličnost kune sa kovanice od jednog evra predstavljene pre nekoliko dana i fotografije kune >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja je objavljena na internetu.

Ljudi u komentarima na mrežama uglavnom ukazuju na sličnosti između kune s kovanice i obrisa kune na fotografiji.
Upozoravaju na sličnost poze u kojoj se nalazi životinja, grane na kojoj stoji, ali i sitnijih detalja, poput položaja repa ili bele boje koja se nalazi životinji na vratu, navodi Indeks.
Sam autor fotografije sa interneta je Škot Ijan H. Lič, koji za Indeks kaže da fotografija kune koja je iskorišćena za dizajn kovanice evra pripada njemu i da je snimljena u Škotskoj 8. juna 2005. godine.
"Možda će publicitet naterati organizatore takmičenja da stupe u kontakt sa mnom. Ne smeta mi fotografija i drago mi je videti je tamo. Međutim, želeo bih biti službeno priznat kao fotograf i možda dobiti naknadu za korišćenje fotografije. Takođe, ne mislim da osoba koja je ukrala moju fotografiju treba da bude nagrađena sa gotovo 10.000 evra", rekao je Lič za Indeks

Portal dodaje i da su na internet stranici fotografa sve fotografije zaštićene autorskim pravima i da se ne smeju koristiti u bilo kojem obliku bez njegovog prethodnog dopuštenja.
Nagrađeni dizajner koji je kreirao kako će izgledati kovanica od jednog evra još se nije oglasio, navodi Hrvatska-radio televizija.
HRT dodaje i da je konkurs za izbor dizajna evrokovanica vodila Komisija za novac Hrvatske narodne banke, te da su svi takmičari morali da prilože izjavu kojom garantuju da su vlasnici autorskih prava.
"Komisija za novac hitno je pristupila provjeri idejnog rješenja hrvatske strane eurokovanice s motivom kune. Po završetku provjere, Komisija će o svojoj odluci informirati javnost", odgovaraju iz Hrvatske narodne banke za HRT.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.