Komisija Sobranja za oduzimanje mandata Gruevskom

Izvor: RTS, 29.Maj.2019, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komisija Sobranja za oduzimanje mandata Gruevskom

Predlog za oduzimanje poslaničkog mandata bivšem premijeru Nikoli Gruevskom, koji je u Mađarskoj dobio politički azil, prihvatila je Komisija makedonskog parlamenta za mandatna pitanja, javlja "Telma". O predlogu treba da se izjasni i Sobranje.
Pet članova Komisije za mandatna pitanja Sobranja glasalo je da se oduzme mandat Nikoli Gruevskom. Prilikom glasanja, niko nije bio protiv ni uzdržan.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Potpredsednica Komisije Snežana Kalevska Vanceva rekla je da postoji različito tumačenje Ustava i Poslovnika, i da je za opoziv mandata potrebna dvotrećinska većina.
"Ne znam kako mu nije bilo dozvoljeno da prijavi odsustvo. Niko ga nije primoravao da traži azil. Činjenice o neopravdanom odlasku su očigledne", rekla je potpredsednica Komisije.
Poslanica opozicionog VMRO-DPMNE, Nevenka Stamenkovska, pozivajući se na Ustav i Deklaraciju o ljudskim pravima, kaže da se niko ne može smatrati neopravdano odsutnim ako iskoristi svoje pravo da traži azil.
Sobranje bi trebalo da na sledećoj sednici glasa o oduzimanju mandata Gruevskom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.