Komemoracija Dušanu Mašiću: Na talasima popravljao društvo

Izvor: VOA, 07.Feb.2022, 18:09

Komemoracija Dušanu Mašiću: Na talasima popravljao društvo

Kolege, prijatelji i članovi porodice oprostili su se u ponedeljak od novinara Dušana Mašića, koji je iznenada preminuo 31. januara, u 56. godini života. Tokom 30 godina karijere dugo je radio na radiju B92, bio je novinar BBC-a na srpskom jeziku, izveštavao je za Glas Amerike krajem devedesetih godina prošlog veka. Pisao je za NIN, bio prvi direktor ANEMA-a, a na komemoraciji održanoj u beogradskom Domu omladine čitani su odlomci iz njegove knjige Talasanje Srbije. Nekadašnji glavni urednik B92 Veran Matić rekao je na komemoraciji da je Mašić bio posvećen edukativnom i prosvetiteljskom poslu, da je iz poraza izlazio još jači i snažniji, da je uvek želeo korak više. "Iznervirao me Mašić ponovo kada sam dobio informaciju da je umro. Puno njegovih prijatelja i saradnika veoma često govori da je znao da ih iznervira jako puno, kao i mene. Ali to je imalo svrhu, uvek je to bio deo debate, uverk je to bio deo neke kritike, ili deo nekog planiranja budućih projekata", rekao je Matić i podsetio da je Dušan Mašić bio je snažno posvećen umrežavanju redakcija u Asocijaciju nezavisnih elektronskih medija. Novinarka Antonela Riha je rekla da je Mašić voleo medije i novinarstvo, da je bio temeljan i detaljan i da je sarađivao sa ljudima od Avganistana do Pakistana, a njegov kolega iz BBC-ja Hamid Abdala je ispričao koliko je Mašić bio voljen i poštovan i u toj prestižnoj britanskoj medijskoj kući. "On je bio veliki ambasador i izuzetan šampion za novinarstvo u Srbiji. Voleo je Srbiju, to je njegov dom i znam da su mnogi od vas jako tužni kada o njemu danas govorimo na ovaj način. Kada je BBC zatvorio srpski servis pre nekoliko godina on je samo rekao - sada počinjemo da radimo na njegovom ponovnom otvaranju. I radio je naporno da se to ostvari", prisetio se Abdala. Glavna i odgovorna urednica redakcije BBC na srpskom jeziku Aleksandra Nikšić podsetila je da je pri ponovnom pokretanju redakcije 2017. godine Dušan Mašić govorio da se ništa ne sme zabrljati, da se mora biti jasan i jednostavan, i da je redakcija BBC-ja na srpskom za ljude koji ne čitaju engleski jezik. Vildana Selimbegović iz sarajevskog Oslobođenje je na komemoraciji prepričala razgovor sa Mašićem od pre nekoliko meseci, kada se u medijima pojavila lažna informacija da je umro novinar i advokat Dušan Mašić. Kako je ispričala, Mašić je tada rekao - Jesi čula da sam umro, na šta mu je ona odgovorila da bi tu vest mogao da koristi kao pokaznu vežbu za lažne vesti. Kad je došao u Sarajevo, rekao je - "vest je tačna, ali preuranjena", ispričala je Selimbegović. Na komemoraciji su Danica Ilić, Danijel Bukumirović i Lazar Džamić čitali odlomke iz Mašićeve knjige "Talasanje Srbije", kao i reakcije kolega i prijatelja na vest da je umro. Sahrana Dušana Mašića biće održana u krugu porodice.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

BG Dušan Mašić-komemoracija web.mp4

Izvor: VOA, 08.Feb.2022, 00:42

Kolege, prijatelji i članovi porodice oprostili su se u ponedeljak od novinara Dušana Mašića, koji je iznenada preminuo 31. januara, u 56. godini života. Tokom 30 godina karijere dugo je radio na radiju B92, bio je novinar BBC-a na srpskom jeziku, izveštavao je za Glas Amerike krajem devedesetih...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.