Kazna od 14.000 evra za Srpski nacionalni savjet

Izvor: RTS, 04.Dec.2018, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazna od 14.000 evra za Srpski nacionalni savjet

Zbog organizovanja Velike podgoričke skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori i manifestacija na očuvanju srpskog identiteta, Srpski nacionalni savjet kažnjen je sa 14.400 evra.
Na sednici Upravnog odbora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, održanoj u utorak, nije potvrđena dva puta donesena odluka ranijeg saziva tog tela da se po konkursu druge raspodele iz 2017. godine Srpskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nacionalnom savjetu Crne Gore za projekat "Izdavačka delatnost" dodele sredstva u visini od 14.400 evra, piše u saopštenju ovog saveta koje je dostavljeno Tanjugu.

"Ovo je već najavljena kazna prema Srpskom nacionalnom savjetu od aktuelne vlasti i predstavnika dominantne vladajuće stranke o dodeli sredstava za očuvanje nacionalnog, kulturnog, jezičkog i verskog identiteta", kaže predsednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović.
Novoizabrani Upravni odbor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava se proglasio nenadležnim za potvrdu ranije donesenih odluka istog organa, čime je doveo u pitanje kontinuitet rada Fonda, kao i sve druge institucije i instance u Crnoj Gori koje su konsultovane tim povodom.
Navodi se da je Književna zadruga Srpskog nacionalnog savjeta u poslednjim godinama možda najuspešnija izdavačka kuća u Crnoj Gori, dobitnik priznanja Beogradskog sajma knjiga, 2016. i 2017. godine, za najboljeg izdavača u dijaspori. 
Dobitnik je nagrada Podgoričkog sajma, Novosadskog sajma, Sajma u Andrićgradu za izdavačke poduhvate i gotovo svih nagrada za izdanja koja se štampaju isključivo na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu. 
Vuksanović tvrdi da nije očigledno diskriminisan samo Srpski nacionalni savjet, već i druge srpske organizacije koje svoje projekte realizuju u okviru zaštite srpskog identiteta, a koje državne komisije, gde nema nijednog člana srpske nacionalnosti, redovno odbijaju zbog štampanja prijava na ćiriličkom pismu.
"To je bio očigledan slučaj sa konkursom kod Ministarstva za ljudska i manjinska prava, gde su sve prijave po kunkursu na ćiriličkom pismu eliminisane, a koje bi moralo da vodi računa o ravnopravnosti nacionalnih zajednica i ravnomjernoj raspodjeli sredstava namijenski opredeljenih pojedinim oblastima", navodi se u saopštenju.
Podseća se da je srpska nacionalna zajednica najbrojnija nacionalna zajednica u Crnoj Gori, posle crnogorske, ali bez obzira na to, u raspodeli sredstava, s obzirom na svoju brojnost, učestvuje sa najmanjim procentom.
Srpski nacionalni savjet će se povodom svojih uzurpiranih prava i diskriminacije, o ovim i drugim pitanjima, obratiti zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Vladi Srbije, kako bi zaštitili srpske organizacije koje se bave očuvanjem identiteta u Crnoj Gori.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.