Katolička crkva u Austriji: Oštriji uslovi za komemoraciju u Blajburgu

Izvor: RTS, 15.Jun.2018, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katolička crkva u Austriji: Oštriji uslovi za komemoraciju u Blajburgu

Austrijska biskupska konferencija pooštriće uslove za odobrenje održavanja komemoracije u Blajburgu, potvrdio je posle letnjeg zasedanja konferencije bečki nadbiskup, kardinal Kristof Šonborn.
Biskupska konferencija je raspravljala o ovogodišnjoj komemoraciji na Blajburgu, koja je zvanično prijavljena kao verska manifestacija.

"Mora se sprečiti svaka instrumentalizacija komemoracije u političke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svrhe", rekao je kardinal Kristof Šonborn i naglasio da bi skup na Blajburgu smeo da bude samo "verska služba u spomen ubijenih u strašnom ratnom i poratnom vremenu".
Dodao je da je to naročita želja Katoličke crkve u Koruškoj, u kojoj se Blajburg nalazi i najavio oštrije uslove za odobrenje održavanja komemoracije.
Kardinal je apelovao i na svetovne vlasti da budu još konsekventnije u progonu onih koji nose nacistička obeležja, prenosi portal Indeks.
Bečki kardinal imao je i poruku za Hrvate: "I nama u Austriji je trebalo dugo vremena da se suočimo s vlastitom istorijom. Došlo je vreme da to učine i Hrvati. To je jedan težak, bolan i preko potreban proces".
Nadležna dijeceza Gurk odredila je već ove godine nova i stroga pravila za organizatore, među kojima je Hrvatska biskupska konferencija, a Sabor finansijer i pokrovitelj, i to zbog sve glasnijih protesta i činjenice da evropski mediji skup u Blajburgu opisuju kao "najveće neonacističko okupljanje u Evropi".
Ove godine je austrijska policija uhapsila sedam ljudi i devet novčano kaznila zbog kršenja Zakona o zabrani nacističkih simbola na komemoraciji.
Dijeceza Gurk je zabranila da se na komemoraciji nose politički simboli, zastave koje nisu zvanično hrvatske, kao i transparenti i uniforme.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.