Kako se razvija turizam u Albaniji?

Izvor: RTS, 06.Sep.2017, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se razvija turizam u Albaniji?

Albanija je kao turistička destinacija poslednjih godina sve primamljivija i za turiste iz Srbije. Dva mora – Jadransko i Jonsko, 450 kilometara obale, peščane plaže, izgrađeni hoteli, slika koja će mnoge koji su poznavali staru, veoma zatvorenu Albaniju u vreme komunizma sigurno iznenaditi. Naša ekipa nedavno se vratila iz te zemlje.
Najveći albanski turistički centri su na južnom primorju, Valona, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u koju ulažu Italijani i Saranda, vrlo primamljiva za investitore iz Skandinavije.

"Pet čarter-letova nedeljno dolazi iz Poljske. Otkrivaju nas Česi i Rusi. Svakodnevno sa nama kontaktiraju agencije iz mnogih zemalja. Iz Srbije nema mnogo organizovanih grupa, ali porodice dolaze", kaže Arjana Isaku, vlasnica turističke agencije u Draču.
Bez obzira na to što je Drač najveća albanska luka, on je i poznato letovalište na obali Jadranskog mora. Ovde se poslednjih godina uveliko gradi. Podignuto je oko 150 hotela, a apartmane u izgradnji najčešće kupuju Albanci iz dijaspore ili turisti iz zapadne Evrope.
Sa prosečnom platom od 240 evra, Albanija za turiste nije skupa. Velika je nezaposlenost pa je u vreme sezone ugostiteljima svaki gost važan.
"Imamo goste i iz Srbije. Oni odlaze zadovoljni ali i iznenađeni. Oni su naši ambasadori. Još nam vremena treba da radimo na usluzi, ali verujte, niko nije verovao da ćemo turizmom jednog dana moći da se bavimo", kaže Agron Braho, vlasnik restorana u Draču.
Multikulturalnost spaja ove ljude. Od džamija, preko katoličkih i pravoslavnih crkava do najvećeg rimskog amfiteatra u Draču, mletačkih kula i građevina iz doba Vizantije.
"Nismo imali ranije iskustvo za turizma. Danas ima dobre volje, a kada ima dobre volje ima i rešenja. Dolaze turisti, mi idemo polako, lagano, nemamo šta da izgubimo. Nismo Monte Karlo, ali smo zadovoljni. Ima materijalnih stvari, hotela, ali moramo da menjamo i mentalitet i usluge, da ide paralelno", kaže turistički vodič Ilber Osmanagaj.
Obnovljeni putevi, novi auto-put od Tirane do Drača, dobra povezanost preko mora sa Italijom i Grčkom prednost su albanskih mesta koja su od malih seoskih sredina, zahvaljujući stranom kapitalu, postala pravi turistički centri.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srpski turisti u Albaniji: Zadovoljni i iznenađeni

Izvor: Mondo, 06.Sep.2017

Albanija je kao turistička destinacija poslednjih godina sve primaljivija i za turiste iz Srbije...Dva mora – Jadransko i Jonsko, 450 kilometara obale, peščane plaže, izgrađeni hoteli, slika koja će mnoge, koji su poznavali staru veoma zatvorenu Albaniju u vreme komunizma, sigurno iznenditi...Najveći...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.