Izetbegović o Pelješačkom mostu:  Hrvatska ima pravo da spoji teritoriju

Izvor: RTS, 01.Sep.2017, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović o Pelješačkom mostu: Hrvatska ima pravo da spoji teritoriju

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da se pogrešno predstavlja da je BiH protiv izgradnje Pelješačkog mosta i da BiH želi da bude dobar sused Hrvatskoj, što očekuje i od Zagreba, tako da "jedni drugima ne pravimo probleme i ne uzimamo prava".
Bakir Izetbegović je novinarima u Sarajevu rekao da Hrvatska ima pravo da spoji teritoriju, a BiH ima pravo na pristup otvorenom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << moru. 

Izetbegović je naveo da BiH ima akte koji će ovih dana biti dopunjeni posle sednica Saveta ministara i sednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Nakon toga će, dodao je, BiH imati stav o ovom pitanju.
"Nadam se da će i Hrvatska da krene u tom smeru, da jedni drugima pomognemo, a ne da pravimo probleme", istakao je Izetbegović, prenela je Fena.
Izrazio je nadu da će kod predstavnika susedne Hrvatske prevladati razum, ne samo u slučaju sa Pelješačkim mostom već i drugim, kao što je Buško jezero, čiju vodu Hrvatska koristi bez sporazuma sa BiH.
Novinarima se obratio i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić koji smatra da je ovo pitanje vrlo grubo svedeno samo na temu izgradnje spomenutog mosta.
"Mi uopšteno govorimo o razgraničenju između BiH i Hrvatske, s fokusom na razgraničenje na moru koje je u interesu BiH, a to znači poštovanje Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora", rekao je Zvizdić. On je naveo da je interes BiH razgraničenje na moru.
"To znači da možemo ići u pravcu da Hrvatska može da reši pitanje svog teritorijalnnog povezivanja, a BiH želi da ima koridor u skladu sa međunarodnim pravom o otvorenom moru", rekao je Zvizdić.
Izrazio je očekivanje da će ovo pitanje biti rešeno na bazi dobrosusedskih odnosa i međusobnog razumevanja i u skladu s normama međunarodnog prava.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.