Istorijska sednica! Protest ispred Sobranja

Izvor: Mondo, 15.Okt.2018, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijska sednica! Protest ispred Sobranja

U Skoplju je počelo plenarno zasedanje Sobranja, koje mnogi smatraju istorijskim s obzirom na to da je na dnevnom redu samo jedna tačka - Vladin predlog za izmenu Ustava i promenu imena prema dogovoru s Grkom.

Foto: MONDO/Predrag Vujić

Prvi dan rasprave o ustavnim promenama u skladu sa Prespanskim sporazumom o promeni imena Makedonije završen je danas, a razrešenje se ne nazire.

Potreban 81 glas

Prema Prespanskom sporazumu, potpisanom >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << između Makedonije i Grčke, ta bivša jugoslovenska republika bi trebalo da se zove Republika Severna Makedonija. Parlament ima rok od 10 dana da (ne)potvrdi taj sprazum. Za povrđivanje sporazuma je potrebna dvotrećinska većina od ukupno 120 poslanika. Raspravi u parlamentu je prethodio referendum, koji je bio savetodavne prirodne, ali je okončan neuspehom jer je na glasanje izašlo nesto više od 36 odsto građana sa pravom glasa.

Sednicu su obeležili dijametralno suprotni stavovi poslanika vlasti i opozicije, među kojima je najuticajnija VMRO-DPMNE.

Poslanici svih parlamentarnih grupa su prisutni, kao i premijer Zoran Zaev i ministar spoljnih poslova Nikola Dimov.

Sednici prisustvuje i bivši premijer i bivši lider najuticanje opozicione VMRO-DPMNE, Nikola Gruevski, kome je danas na njegov zahtev odloženo suđenje da bi mogao da prisustvuje ovoj sednici parlamenta.

Poslanik iz poslaničke grupe VMRO-DPMNE Ilija Dimovski kazao je da aktuelna vlast nema niti izborni, niti referendumski legitimitet za pokretanje postupka o reviziji makedonskog Ustava.

Istovremeno, udruženje građana "Povratak" ispred zgrade Sobranja protestuje protiv ustavnih promena.

Organizator protesta, Ana Bobinkova-Mijkovska, saopštila je da će od Zaeva i predsednika parlamenta Talata Džaferija da poštuju njihove zahteve.

"Oni žele da primoraju Makedoniju da uđe u EU i NATO, sa anti-civilizacijskim politikama. Sa popularnom građanskom neposlušnošću, okrenemo se protiv štetnih politika nelegitimne vlade", navela je ona.

Rekla je da su blokade postavljene na ulici ispred parlamenta i da će tu ostati do ostavke vlade.

"Stavljamo moratorijum na rad parlamenta da ne postupaju po zahtevu vlade za promenu Ustava", rekla je.

Obrazlažući predlog izmena i dopuna Ustava, premijer Zoran Zaev je naglasio da je najveća odgovornost za budućnost zemlje u rukama poslanika, koje je pozvao da glasaju po sopstvenoj volji.

"Gledajte budućnost i budućnost vaše dece", rekao je premijer i istakao da svaki drugi izbor vodi u izolaciju u kojoj je Makedonija bila 27 godina, pogotovo, kako je rekao, poslednjih godina.

"Morate odlučiti da li će većina pobediti ili će većina izgubiti", rekao je Zaev i dodao:

"Ovo je prilika da budete slobodni".

Zaev je rekao i da istorijsku odluku poslanika čekaju građani širom sveta.

Makedonski parlament ima 120 poslanika, a za izglasavanje amandmana potrebna je dvotrećinska većina.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

U Sobranju o promeni imena države, ispred zgrade protesti

Izvor: N1 televizija, 15.Okt.2018

U Skoplju je počelo plenarno zasedanje Sobranja, koje mnogi smatraju istorijskim, s obzirom na to da je na dnevnom redu samo jedna tačka - vladin predlog za izmenu i dopunu Ustava u skladu sa Prespanskim sporazumom Grčke i Makedonije o njenom novom imenu...Sednici prisustvuje i premijer Zoran Zaev...On...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.