Hrvatu 10 godina zatvora zbog ubistva srpske porodice

Izvor: Mondo, 18.Mar.2019, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatu 10 godina zatvora zbog ubistva srpske porodice

Bivši pripadnik Hrvatske vojske, 62-godišnji Rajko Kričković je na sudu u Rijeci prvostepeno osuđen na deset godina zatvora.

Foto: MONDO/Mario Milojević

On je osuđen zbog ubistva tročlane porodice srpske nacionalnosti u selu Kijani kod Gračaca posle vojno-policijske akcije Oluja u avgustu 1995.

Sudsko veće pod predsedavanjem sudije Ike Šarić utvrdilo je da je Kričković kriv za ubistvo 43-godišnjeg Radomira Sovilja, njegove dve godine starije >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sestre Mire Sovilj i njihove majke Mare (73).

Kričković se branio sa slobode i danas nije bio na izricanju presude, prenela je agencija Hina.

Budući da mu je izrečena kazna zatvora duža od pet godina, moraće odmah na izdržavanje kazne, pa će za njim biti raspisana poternica.

Odlikovanja Gotovini i Markaču "u slavu Oluje"

Sud je prvostepenom presudom utvrdio da se Kričković posle sahrane saboraca u Zagrebu vratio u svoju jedinicu u Lici, 118. domobransku pukovniju i posetio svoje selo gde mu je bila zapaljena kuća.

Zatim je pred susednom kućom naišao na Radomira i Miru Sovilj i u njih pucao iz automatske puške, a potom je ubio i njihovu majku koju je zapalio zajedno s kućom u kojoj se nalazila.Kričković je uhapšen 2014. po prijavi zadarskog tužilaštva za ratni zločin protiv civila, a suđenje je počelo tri godine kasnije.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.