Hrvatska, šestorici prijava zbog šverca oružja – među njima i vojnici

Izvor: RTS, 21.Nov.2019, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska, šestorici prijava zbog šverca oružja – među njima i vojnici

Zadarska policija je podnela krivičnu prijavu protiv šestorice muškaraca, među kojima i tri pripadnika hrvatske vojske, zbog nedozvoljenog posedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih stvari,a nakon istrage o pilotima koji su u vojnom helikopteru navodno prevozili švercera oružja. Hrvatski ministar odbrane se izvinio. Hrvatska predsednica traži odgovornost i sankcije za propuste.
Iz policije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su saopštili da su istragom bile obuhvaćene i dve osobe iz vojske, pa su istragu sprovodili u saradnji s Vojnom policijom, prenosi Hina.

Policija je nadležnom državnom tužilaštvu podnela krivične prijave protiv četiri hrvatska državljanina od 36, 40, 41 i 42 godine, a dvojica od njih prijavljeni su i za prekršaje iz Zakona o posedovanju oružja građana.
Istragom su naknadno prijavljena još dva hrvatska državljanina od 46 i 52 godine, takođe zbog nedozvoljenog posedovanja, izrade i nabavljanja oružja.
Istraga se sprovodi i jer na području Zadra i okoline pretragom domova osumnjičenih, poslovnog prostora, ličnih automobila i čamaca pronađene veće količine municije vojnog porekla kalibra 5,56X45 milimetara.
Reč je o 6.593 komada te municije, 31 komad kalibra 12,7 50 BMG, 908 komada municije vojnog porekla kalibra 7,62 mm, 416 komada kalibra 7,9 mm, takođe vojnog porekla.
Zamenik zapovednika Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Mihael Križanec potvrdio je danas da su u slučaju pilota koji su u Zemuniku prevozili švercera oružja evidentni bezbednosni propusti.
"Pojedinci i pojedinačni slučajevi biće sankcionirani. Evidentno je bilo određenih bjezbednosnih propusta, od same kontrole i nadzora ulaska u vojarnu. Preduzete su zaštitne mjere da se slične situacije ne bi ponovile", izjavio je Križanec na vanrednoj konferenciji za novinare. 
Hrvatski ministar odbrane se izvinio 
Ministar odbrane, Damir Krstičević, izvinio se građanima u, kako je rekao, ime cele Hrvatske vojske zbog trojice pilota Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva iz vojne baze u Zemuniku, koji su vojnim helikopterom prevozili švercera oružja preobučenog u pilotsku uniformu. 
Trojica pilota su sada pod istragom civilne i vojne policije,a Krstičević, uz izvinjenje kaže da to nisu vrednosti, kako je naveo, "pobedničke Hrvatske vojske". "Hrvatski vojnik puno je puta dokazao svoje vrijednosti i sposobnosti", rekao je Krstičević za zagrebačku N1, prenosi Indeks.
"Ovo nije Hrvatska vojska, ovo su izolirani slučajevi. Hrvatska vojska će pobijediti ovu situaciju i ovakve ljude ćemo istjerati iz sustava", rekao je Krstičević, koji je osnovao Komisiju koja će, kako se navodi, analizirati ovu situaciju i predložiti mere za "obračun" s ovakvim situacijama.
"Žao mi je, izvinjenje svima", poručio je Krstičević.
A na pitanje kako je reagovao na ovaj slučaj, Krstičević je rekao da su hrvatski piloti "sjajni dečki", što su, kako je rekao pokazali i u domovinskom ratu.
"Bićemo čvrsti u sankcioniranju ovog slučaja. Kazna mora biti na razini", rekao je ministar. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministar odbrane se izvinio zbog skandala u hrvatskoj vojsci

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Nov.2019

ZAGREB - Ministar odbrane, Damir Krstičević, izvinio se danas građanima u, kako je rekao, ime cijele Hrvatske vojske zbog trojice pilota Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva iz vojne baze u Zemuniku, koji su vojnim helikopterom prevozili švercera oružja preobučenog u pilotsku uniformu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.