Hrvatska predsednica pozvala Vučića da poseti Zagreb

Izvor: RTS, 30.Jan.2018, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska predsednica pozvala Vučića da poseti Zagreb

Kolinda Grabar Kitarović saopštila je da je pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Hrvatsku sredinom februara i poručila da time želi da otvori novu stranicu u odnosima dveju država. Vučić će sutra govoriti o pozivu hrvatske predsednice, kažu u Kabinetu predsednika.
"Smatram da je vreme za posetu na predsedničkom nivou. U dobroj veri, pozvala sam predsednika Aleksandra Vučića >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u zvaničnu posetu Republici Hrvatskoj sredinom februara", rekla je Grabar Kitarovićeva u obraćanju s Pantovčaka.

Zvanična poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu prvobitno je bila planirana za novembar prošle godine, ali je odložena pošto se sa hrvatskom koleginicom saglasio da je u tom trenutku bilo bolje da ona bude odložena i da bi trebalo da bude realizovana u drugačijoj atmosferi.
Grabar Kitarovićeva je rekla da predano zagovara i vodi politiku rešavanja otvorenog pitanja iskrenim dijalogom u pozitivnoj atmosferi.
"U odnosima sa susedima iz bivše države najviše je otvorenih pitanja. Posebno su tim pitanjima opterećeni naši odnosi s Republikom Srbijom. Ove godine se navršava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, otkad počinje naše stoleće međusobnih sporova i sukoba", rekla je predsednica, preneli su hrvatski mediji.
"Možemo da nađemo put koji nas vodi u bolju budućnost"
Grabar Kitarovićeva je rekla da je uverena da Hrvati i Srbi s više od 1.000 godina istorije mogu i žele da nađu put koji će nas voditi u bolju budućnost.

"Pokažimo kako nam je jedno stoleće bilo dovoljno za poruke i da steknemo novu snagu za bolje odnose. Uverena sam da i naši sugrađani to žele", rekla je Grabar Kitarovićeva i istakla:
"Pre svega moramo razrešiti sudbine svih nestalih u 'domovinskom ratu', to je temelj pravog mira. Svaka majka ima pravo da nađe svoje dete, svog bližnjeg. Naš trajni zadatak je unapređivanje položaja nacionalnih manjina, hrvatske u Srbiji, i srpske u Hrvatskoj. Važno je i granično pitanje. Smatram da to možemo rešiti razgovorom, a ako ne, onda na međunarodnim sudovima", rekla je hrvatska predsednica.
Uverena je, rekla je, da ogromnu većinu građana Hrvatske prvenstveno zanima bolji život i bolja radna mesta, zato privrednicima treba još snažnije otvoriti prostor za ulaganja i saradnju.
Ocenila je da je saradnja Hrvatske i Srbije veoma značajna i mora biti garant tajnog mira i stabilnosti.
Inače, ovaj poziv Grabar Kitarovićeve predsedniku Vučiću došao je nakon novog podizanja tenzija između dve države, a nakon što je Srbija u Njujorku otvorila izložbu o Jasenovcu.
Prethodni susreti Vučića i Grabar Kitarovićeve
Ukoliko do sastanka dođe, biće to prvi sastanak na vrhu od 2013. godine, kada je tadašnji predsednik Hrvatske Ivo Josipović posetio Beograd na poziv bivšeg predsednika Tomislava Nikolića.

Do uzvratne posete, međutm, nikada nije došlo.
Hrvatska predsednica i predsednik Vučić sreli su se u međuvremenu više puta, poslednji put u Beogradu, kada je hrvatska predsednica došla na svečanost povodom Vučićevog preuzimanja dužnosti šefa države.
Vučić je, takođe, pre toga prisustvovao inauguraciji svoje hrvatske koleginice.
Sreli su se i u junu 2016, kada je Vučić bio premijer, simbolično na mostu na Dunavu, kada su se sreli sa predstavnicima dve manjinske zajednice, i potpisali i Subotičku deklaraciju, usmerenu na unapređenje međusobnih odnosa.
U međuvremenu, zvaničnoj poseti na liniji Beograd-Zagreb, neprestano su bili na putu nesporazumi po otvorenim pitanjima u odnosima dve države, šumovi u komunikaciji, oštra reagovanja...

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kolinda pozvala Vučića u Zagreb

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jan.2018

Kolinda Grabar Kitarović je saopštila hrvatskoj javnosti da je pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Hrvatsku sredinom februara...U obraćanju sa Pantovčaka, hrvatska predsednica je rekla da predano zagovara i vodi politiku iskrenog dijaloga i rešavanja otvorenog pitanja u pozitivnoj...

Nastavak na Vesti-online.com...

Vučić sredinom februara u poseti Hrvatskoj

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Jan.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sredinom februara stiže u Zagreb, na poziv predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. "U odnosima sa susednim državama najviše je otvorenih pitanja. A posebno su zbog toga opterećeni naši odnosi sa Srbijom. No, sigurna sam da naši narodi čija je sudbina...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.