Hrvati u potrazi za radnicima iz Srbije, nude plate i do 950 evra, smeštaj, hranu, prevoz

Izvor: BKTV News, 15.Nov.2018, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati u potrazi za radnicima iz Srbije, nude plate i do 950 evra, smeštaj, hranu, prevoz

Ugostitelji u Hrvatskoj uveliko traže radnike za turističku seonu, pa se čini da se potraga za sezonskim radnicima tek sada zahuktava.

Konobari, kuvari, kuhinjski radnici, sobarice i čistačice uveliko se traže u hotelskim kućama u Hrvatskoj, od Brela do Podgore. Za sezonu 2019. godine traže najmanje 1.500 sezonaca koji bi radili u 18 hotela, a osim na Makarskoj rivijeri, Vrgorcu i Imotskom, radnici se traže u Slavoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji, piše Slobodna >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Dalmacija.

Sezoncima se nude prosečne plate od oko 950 evra, a uz to i smeštaj, prehrana, prevoz, potpisivanje ugovora za stalnog sezonca, pa čak i božićni bonusi, tako da će sezona 2019. biti berićetna za radnike, barem one koji će je odraditi u hotelima, prenosi SEEbiz.

Foto: Shutterstock

"Potrebni su konobari, kuvari, poslužitelji, kuhinjski radnici, sobarice, čistačice, pomoćni radnici i nosači prtljaga, zapravo je reč o kadru koji se traži svake godine. Za učenike je prvi put objavljen konkurs za stipendije, a reč je o zanimanjima kuvar, konobar i poslastičar kojima se nudi oko 160 evra mesečno stipendije za 10 meseci i, naravno, zapošljavanje nakon završetka školovanja kao i edukacije i usavršavanja", kažu ugostitelji hotela u ovoj regiji.

Foto: Shutterstock

Jedan drugi ugostitelja navodi da će sezonci raditi s 50 radnika zaposlenih na neodređeno vreme, a najniža plata je oko 600 evra. Radnicima se nudi topli obrok, a od sledeće godine i smeštaj, dok su plate konstantno povećavane u zadnje tri godine. Tako je plata sobarice 600 evra, plus prekovremeni sati, konobari imaju do 800 evra, kuvari oko 1.080 evra, a pomoćno osoblje oko 750 evra, prenosi SEEbiz.

Kod komšija prosečna plata skoro 1.000 evra

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.