Na Baniji 36 rupa nakon zemljotresa, moguće preseljenje stanovništva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2021, 11:31

Na Baniji 36 rupa nakon zemljotresa, moguće preseljenje stanovništva

Nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Sisačko moslovačku županiju, na tom području je otvoreno 36 rupa u tlu, a geolozi ispituju kvalitet zemljišta da bi utvrdili da li neka domaćinstva treba preseliti u slučaju njihovog širenja.

"Došli smo kao podrška geolozima koji mere tlo. Ako se nešto dogodi, mi smo tu za pomoć i obezbeđenje", rekao je Darko Prižmić iz HGSS.

Geolozi, kaže, mere kalitet zemljišta i na taj način mogu da predvide eventualne dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poremećaje na tlu.

"Pojavljuju se nove rupe, a na takvom smo tlu da se svakog trenutka može javiti novi potres", rekao je Prižmić za  N1 tv.

Ministar građevinarstva Hrvatske Darko Horvat izjavio je da, ako geolozi kažu da su neki delovi zemljotresom ugroženog područja Banije na kojem se do sada živelo potpuno nestabilni i nepogodni za novu gradnju, neka domaćinstva će biti raseljena na druge lokacije na kojima će gradnja biti sigurna.

Gostujući u emisiji hrvatskog radija "A sada vlada", Horvat je rekao da postoji velika doza opreza geologa prema aktiviranim klizištima i geološkim pojavama na potresom pogođenom području koje u ovom trenutku više ne daju onakve ulazne parametre za projektovanje kao pre potresa.

Sve dok, kako je rekao, ne bude postojala jasna slika sa podacima i segmentima projektovanja prvenstveno temelja, a nakon toga i statike, Horvat kaže da je siguran da neće postojati ni precizno definisani glavni projekat kuća koje žele da izgrade za stanovnike koji su ostali bez krova nad glavom.

Rekao je da će od Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta već u ponedeljak dobiti kartu sa preciznim grafičkim prikazom na kojim područjima struka kaže da se ne bi trebalo obnavljati i graditi jer je sastav tla takav da više nema specifičnu nosivost koja bi dala sigurnost.

Horvat je podsetio i da se u novim zakonskim izmenama jasno kaže da će onima koji žive na prostoru na kojem se neće moći graditi Republika Hrvatska, županija ili grad obezbediti zamenski prostor na kojem će gradnja biti moguća.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.