Grozev: Kleban verovatno bio umešan u pokušaj terorizma u Crnoj Gori

Izvor: RTS, 22.Nov.2019, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grozev: Kleban verovatno bio umešan u pokušaj terorizma u Crnoj Gori

Istraživač britanske mreže "Belingket" Hristo Grozev kaže da je malo verovatno da agent ruske vojne obaveštajne službe GRU Grigorij Kleban, koji je snimljen kako daje novac srpskom obaveštajcu, nije umešan u pokušaj terorizma u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora, oktobra 2016. godine.
Hristo Grozev smatra da je malo verovatno da Grigorij Kleban nije učestvovao u planiranju ili pomoći u Crnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Gori, jer su ga njegove kolege vodile u Beograd dok je bio član GRU-a.

"Međutim, s obzirom na to da je radio pod diplomatskim pokrićem, malo je verovatno da su ga koristili za bilo kakav operativni rad poput sastanka sa regrutima. Za to bi koristili tajne oficire poput Šišmakova i Moisejeva, odnosno Širokova i Popova", rekao je Grozev za podgoričku Pobjedu.
Grozev je podsetio da je u svojim istraživanjima od marta 2017. godine pisao o pripremama crnogorskog državnog udara, koji se, kako tvrdi, delom dešavao u Beogradu,
Naveo je da je "Belingket" pronašao dokaze da su dva zvaničnika GRU-a, koji su bili umešani u dešavanja u Crnoj Gori, putovala tajno u Beograd, nedeljama pre dešavanja u Crnoj Gori.
"Leteli su u Beograd i nazad iz Beograda, a prema podacima koje sam video, obavili su sve sastanke planiranja i regrutovanja ljudi iz Beograda", dodao je Grozev.
Naveo je i da za sada nisu videli nikakvu ulogu neimenovanog srpskog zvaničnika u dešavanjima u Crnoj Gori.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.