Izvor: RTS, 31.Okt.2020, 13:13

Građani se opraštaju od mitropolita Amfilohija, vernici dočekali posmrtne ostatke u Podgorici

U Cetinjskom manastiru održana je liturgija povodom smrti mitropolita Amfilohija. Pored sveštenstva i vernika, prisustvovao je i mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić. Nakon odavanja pošte na Cetinju, veliki broj građana je dočekao posmrtne ostatke mitropolita ispred Sabornog hrama u Podgorici, gde će sutra biti sahranjen.
Administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, u prisustvu sveštenstva, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << monaha, monahinja i vernika služo je u Cetinjskom manastiru liturgiju povodom smrti mitropolita Amfilohija.

Liturgiji je, pored vladika, sveštenstva, vernika i građana, prisustvovao i mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.
Nakon liturgije, građani su se na Cetinju oprostili od mitropolita, čiji je kovčeg bio izložen u istoj prostoriji u kojoj je i kovčeg Svetog Petra Cetinjskog.
Svečani čin ispraćaja mitropolita sa Cetinja ka Podgorici odvijao se u tišini, uz pojanje i povremeno čitanje poruka upućenih iz celog sveta Crkvi i vernicima.

Kovčeg mitropolita crnogorsko-primorskog zetsko-brdskog i skenderijskog, egzarha sveštenog trona pećkog i arhiepiskopa cetinjskog Amfilohija ispraćen je u 13 sati do Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.
Duž magistralnog puta Cetinje–Podgorica, vernici i građani izašli su da isprate vozilo sa kovčegom.

Veliki broj građana okupio se ispred Sabornog hrama, gde je dočekao posmrtne ostatke mitropolita.
"Bio je vaseljenska ličnost, neobuhvatna ljubav i srce otvoreno za svakog čoveka jer je u svakom video lik Božiji, lovio je ljudske duše tom Hristovom ljubavlju, gde god da je otišao i da se našao, Atini, Beogradu, Francuskoj, Australiji, Crnoj Gori, svuda je donosio plodove jer je sijao a sijao je na tvrdom nepokolebljivom kamenu vere u Hrista Gospoda", rekao je za RTS sveštenik Nikola Pejović. 
On će sutra biti sahranjen, prema sopstvenoj želji, u kripti hrama, u grobu koji je pripremljen za njegovog života. 

Do tada će kovčeg biti izložen u hramu i vernici će moći da mu odaju poslednju poštu.
Mitropolija crnogorsko-primorska apelovala je da svi oni koji žele da odaju počast preminulom mitropolitu Amfilohiju to urade pridržavajući se propisanih mera zbog epidemijske situacije, da nose maske i drže fizičku distancu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.