Izvor: RTS, 27.Jan.2023, 09:10

Godišnjica stradanja Srđana Aleksića

Na današnji dan pre 30 godina preminuo je hrabri mladić Srđan Aleksić, kada je u centru Trebinja pokušao da odbrani prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića. Porodica i prijatelji su zapalili sveće i položili cveće na njegov grob.
Srđan Aleksić je u trenutku stradanja imao samo 27 godina, umro je trebinjskoj bolnici 27. januara 1993. godine od posledica udaraca zadobijenih šest dana ranije u centru grada od grupe pripadnika tadašnje Vojske Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srpske.

Srđanov otac Rade Aleksić je tada, opraštajući se od sina, napisao: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost".
Danas, na 30. godišnjicu njegovog stradanja, poručuje:
"Kad posmatram mladi svet koji priznaje Srđana, Srđan nije umro i dobro bi bilo da nikad ne umre delo kao što je Srđanovo delo, već da služi čoveku za putokaz za dobrotu, za blagostanje, za uništenje svakog zla na ovoj zemlji".
Predsednik Skupštine opštine Trebinje Dragoslav Banjak kaže da Srđanovo delo, između ostalog, pomaže da se razume strahota rata.
"Podsećanje na Srđana Aleksića i na mnoge druge heroje koji su napravili sličan postupak na protostru nekadašnje Jugoslavije pomaže da se razume strahota rata i stepen bezumlja koji neprekidno prati jednu takvu situaciju i na drugoj strani pomaže da se ljudi međusobno zbliže i da u vreme mira postanu još bliži jedni drugima", rekao je Banjak.
Jedan od napadača na Srđana je poginuo tokom rata, dok su ostali osuđeni na 28 meseci zatvora.
U više gradova Srbije i BiH ulice nose Srđanovo ime, a 2012. Srđan je posthumno odlikovan Zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za pokazanu hrabrost i delo posebnog junaštva.
Devetog januara 2013. tadašnji predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao ga je "Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima".
Alen Glavović danas živi u Švedskoj. Svake godine posećuje Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tribina povodom 30 godina od ubistva Srđana Aleksića

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Jan.2023

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina podsetila je da se danas navršava 30 godina od ubistva Srđana Aleksića, mladića iz Trebinja, koga su četvorica pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) pretukli u januaru 1993. u centru njegovog rodnog grada, samo zato što je zaštitio sugrađanina...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Dan kada je Srđan Aleksić svojim životom platio ljudskost

Izvor: Danas, 27.Jan.2023

Danas se navršava 30 godina od pogibije Srđana Aleksića, hrabrog mladića koji je poginuo u centru grada braneći svog prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića, i svojim hrabrim činom postao sinonim za ljudsku humanost u širem regionu.

Nastavak na Danas...

Na današnji dan umro je Srđan Aleksić

Izvor: B92, 27.Jan.2023

Na današnji dan pre 29 godina preminuo je mladić Srđan Aleksić, samo zato što je u centru Trebinja pokušao da odbrani prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića...Srđan Aleksić je tada imao samo 27 godina, umro je trebinjskoj bolnici 27. januara 1993. godine od posledica udaraca zadobijenih šest...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.