Eparhije SPC u Crnoj Gori: Zakon protiv Crkve, svi na protest 21. decembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2019, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eparhije SPC u Crnoj Gori: Zakon protiv Crkve, svi na protest 21. decembra

Arhijereji i sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke pozvali su danas pravoslavni verni narod da se u što većem broju okupe u subotu, 21. decembra, na molitvenom crkvenom Saboru u Nikšiću i iskazu protest protiv novog Predloga zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

U saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke se navodi da je reč o ponižavajućem i diskriminatorskom zakonskom predlogu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />"Vlada Crne Gore je utvrđivanjem ovakvog Predloga zakona pokazala da ne poštuje volju državljana Crne Gore, koji su u ogromnom broju (oko 100.000) imenom, prezimenom i potpisom iskazali svoj stav prema diskriminatornom Predlogu zakona", navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Ukazuje se da iz dosadašnjih aktivnosti na pripremi ovog zakonskog propisa, svima treba da bude potpuno jasno da se radi o pokušaju da se ovim zakonom progone, diskriminišu i ponižavaju Mitropolija i eparhije Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori

"Da je ovo zakon protiv naše Crkve je faktički postalo jasno posle sastanka sa Zoranom Pažinom, jer je ukazano da su, mimo pravne logike i protivno Ustavu, ostale tradicionalne Crkve i verske zajednice navodno zaštićene ugovorima koje su ranije zaključile sa vladom. Zakon - ako je zakon - onda treba da važi za sve, a ne da je, kao u ovom slučaju, uperen i pisan protiv naše Crkve koja je i prethodno diskriminisana odbijanjem vlade da i sa njom zaključi isti ugovor", stoji u saopštenju.

Ističe se da je na današnjem sastanku arhijerejskih protoprezvitera Mitropolije crnogorsko-Primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke, održanom u manastiru Svetog Luke u Župi Nikšićkoj, a povodom utvrđivanja tzv. "inoviranog" Predloga zakona o slobodi veroispovesti, iskazana odlučnost da se snažno odupru ovakvom poniženju Pravoslavne crkve.

U tome, ističu, očekuju punu podršku svih pravoslavnih vernika, bez obzira na njihovo lično i političko opredeljenje, budući da je obaveza svakog pravoslavnog vernika, bez izuzetka, da jasno i glasno podigne svoj glas protiv ovakvih i sličnih brutalnih ataka i mešanja sekularne države u crkveni poredak radi, kako se navodi, "otimačine crkvene imovine po komunističkim i drugim revolucionarnim metodama".

U saopštenju se navodi i da jučerašnja tvrdnja predsednika crnogorske vlade, Zorana Pažina, da je Crkva odbijala da razgovara o preporukama Venecijanske komisije, najblaže rečeno, služi obmanjivanju javnosti. "Vlada je od naše Crkve dobila argumentovane primedbe na Predlog zakona (na preko 90 stranica), u kojima je posebna pažnja, pored ostalog, posvećena preporukama Venecijanske komisije", navodi se.

Dodaje se da je predlagao da se razgovara i o ostalim važnim pitanjima verskih prava (restitucije, obeštećenja, garancije imovine i poštovanje pravnog kontinuiteta crkava i verskih zajednica) u Crnoj Gori, te da se dijalog ne ograničava na način na koji je to uslovljavala delegacija vlade u svom krnjem mandatu.

"Uporno su odbijali dijalog iskazima da su ta pitanja od nosilaca najviših političkih funkcija proglašena za politička i da su za njih to prvenstveno politička, a ne pitanja osnovnih ljudskih prava", navodi se u saopštenju.

Vlada Crne Gore utvrdila Predlog zakona o veroispovesti

Vlada Crne Gore utvrdila je juče inovirani Predlog zakona o slobodi veroispovesti, kojim je, između ostalog, propisano da će svi verski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a koji su bili u državnom vlasništvu pre 1918., biti prepoznati kao državna imovina.

Zakonom se utvrđuje imovinsko pravo države nad verskim objektima koji predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore koja je, kako se navodi, kroz vekove građena i sticana od javnih prihoda države.

Međutim, ako bilo koja verska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine, država će to priznati i poštovati, preneo je podgorički portal CdM.

Svako sporenje u vezi vlasništva nad verskom imovinom biće rešavano pred nadležnim sudom, kao i svaki drugi imovinski spor, u skladu sa važećim zakonima u Crnoj Gori.

U inovirani tekst Predloga zakona su u celosti unete i integrisane sve preporuke Venecijanske komisije.

Reč je, navodi portal, o izuzetno liberalnom zakonu, koji obezbeđuje viši stepen slobode misli, savesti i veroispovesti i značajno viši stepen prava i sloboda nego bilo koji zakon iz ove oblasti u našem okruženju. Navodi se i da utvrđeni Predlog zakona garantuje punu slobodu veroispovesti svim vernicima i ravnopravan položaj svih verskih zajednica u Crnoj Gori, kao i punu slobodu uverenja svim onim građanima koji nisu vernici.

Na osnovu preporuka Venecijanske komisije, inovirani tekst Predloga zakona je dodatno unapređen i preciziran, između ostalog, i izmenom kojom se nedvosmisleno utvrđuje da će svako sporenje u vezi vlasništva nad verskom imovinom biti rešavano pred nadležnim sudom, kao i svaki drugi imovinski spor, u skladu sa važećim zakonima u Crnoj Gori.

Takođe, u prelaznim i završnim odredbama, precizira se da verska zajednica nastavlja sa korišćenjem određenog kulturnog dobra i nakon upisa prava državne svojine nad tom imovinom, do odluke državnog organa nadležnog za odlučivanje o državini, korišćenju i raspolaganju ovim objektima i zemljištem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mitropolija crnogorsko-primorska: Vlada Crne Gore pokušava da predlogom zakona progoni, diskriminiše i ponižava

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2019

Saopštenje za javnost Mitropolije crnogorsko-primorske:  "Nakon saborne Svete arhijerejske Liturgije u Manastiru Svetog Apostola Luke u Župi Nikšićkoj, koju su služili  Mitropolit Crnogorsko-Primorski g. Amfilohije i Episkop Budimljansko-Nikšićki g. Joanikije uz sasluženje Arhiepiskopa Mihalovsko-Košickog...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.