Džonson za Glas Amerike: Grenel postavljen jer su i Srbija i Kosovo tražili veći angažman SAD

Izvor: VOA, 24.Okt.2019, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džonson za Glas Amerike: Grenel postavljen jer su i Srbija i Kosovo tražili veći angažman SAD

Beograd i Priština su želeli veću posvećenost SAD u rešavanju kosovskog pitanja, čak su i mene pitali da se angažujem na tome, kaže za Glas Amerike republikanski senator Ron Džonson, predsedavajući Pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju pred kojim je u sredu održan pretres o Zapadnom Balkanu. Džonson ističe i da specijalni izaslanik Bele kuće Ričard Grenel i specijalni predstavnik Stejt departmenta Metju Palmer imaju zajednički plan za rešavanje pitanja Kosova, čiji je primarni fokus – ekonomija. Glas Amerike: Šta mislite, kako će specijalni izaslanik Ričard Grenel ubuduće raditi sa specijalnim predstavnikom Metjuom Palmerom? Čuli smo da Grenel “gura” obe strane da što pre postignu dogovor. Džonson: Kosovo mora da formira vladu i ne želim da postavljam veštačke rokove. I mene su i predstavnici Beograda i predstavnici Prištine pitali da li mogu više da sa angažujem, oni žele da SAD u potpunosti posveti. Glas Amerike: Znači, oni su tražili Grenela? Džonson: Tražili su od SAD da se više angažuju. I to bi trebalo da bude pozitivan znak što imamo specijalnog predstavnika Stejt departmenta - Palmera - i specijalnog izaslanika Bele kuće - Grenela. Čuli smo na ovom pretresu da se njih dvojica koordinišu. Ja sam razgovarao sa obojicom i znam da imaju neki plan, čiji je prvi fokus na ekonomskim šansama, mislim da tu mogu nešto da postignu i da onda pokušaju da vrate obe strane za sto da rade zajedno, a mi da ih podržavamo. Glas Amerike: Možete li da kažete nešto više o tim ekonomskim šansama, da li to znači da će američki investitori doći u Srbiju i na Kosovo ako bude dogovora i političke stabilnosti? Džonson: Najpre, bilo bi lepo da Kosovo ukine takse i da Srbija prestane da radi na tome da druge zemlje povuku prizanje Kosova. To bi bio važan korak. Mislim da i Palmer i Grenel traže neku investiciju koja bi ohrabrila obe zemlje da sarađuju. Radimo sve što možemo kako bismo promovisali bolje ekonomske prilike i privlačenje investicija i građanima obe zemlje poslali signal da će to biti ishod uspešnog dogovora obe strane. Senator Ron Džonson kaže da kraj ove godine nije realan rok za rešavanje pitanja Kosova, da se čeka formiranje vlade u Prištini, a napominje da idu u izbori u Srbiji.  Ponavlja da neće da postavlja veštačke rokove i da je bolje ići “korak po korak”.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Senator: Grenel postavljen jer su i Srbija i Kosovo tražili veći angažman SAD

Izvor: Danas, 24.Okt.2019

Američki republikanski senator Ron Džonson izjavio je da su Beograd i Priština želeli veću posvećenost SAD u rešavanju kosovskog pitanja i dodao da su čak i njega pitali da se angažuje na tome, preneo je danas Glas Amerike (Voice of America - VOA). Članak Senator: Grenel postavljen jer su i...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.