Dodik: Dosta s nepoštovanjem volje srpskog naroda, imamo plan da to sprečimo

Izvor: RTS, 31.Jul.2019, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Dosta s nepoštovanjem volje srpskog naroda, imamo plan da to sprečimo

BiH je pokazala da je nesposobna i nepotrebna zemlja i da ne može da ostvari nijedan dobar rezultat, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za RTRS. Poručuje da ovog puta neće proći namera političkog Sarajeva da sa opozicijom iz Republike Srpske formira vlast na nivou Bosne i Hercegovine, jer je spreman plan kojim će to biti sprečeno. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Milorad Dodik je rekao da je Sarajevo odlučilo da igra igru uslovljavanja, ali da Republika Srpska neće pristati na te uslove. Kada je reč o neformiranju vlasti na nivou BiH, navodi da je očekivao da ta priča bude završena još u decembru, ali da je očigledno da SDA ponovo želi da bira predstavnike iz RS.

Prošli put političko Sarajevo izabralo je manjinu iz Srpske da formira vlast na nivou BiH. Izabere li ponovo opoziciju iz Srpske za svog partnera, što Dodik ocenjuje kao realno teško, izabraće, kaže, drastičnu manjinu, ali i napraviti akt o raspadu BiH. Poručuje da je dosta nepoštovanja volje srpskog naroda.
"Ili ćete se dogovarati sa relevantnim predstavnicima srpskog naroda koji su u ovom trenutku konstituisani u skupštinskoj većini, Vladi ili ćete imati to što tražite. Ono što ćemo mi učiniti, je da ćemo prvo doneti odluke, a sve već imamo pripremljeno. Mi ćemo to doneti u toku noći i prekinućemo sistem indirektnog oporezivanja", kaže Dodik.
Dodaje da će, u tom slučaju, biti doneta odluka da se nadležnost tužilaštva i SIPA-e ukida u Republici Srpskoj.
"Hoćete da se igrate? Ja vam preporučujem izaberite Šarovića. Pa ćemo videti kako ćemo se igrati. Šta ćete vi uraditi? Kao rat. Koji rat? Predsedništvo neće dati nalog. Samo zastrašuju narod. Ovo je laž. Ovo je stvar političkog procesa. Jednog dana će se desiti ovo što govorim. Dajte nam samo dovoljan razlog da mi to uradimo. A dovoljan razlog u ovom trenutku je ovo što hoćete sad s opozicijom", poručio je Dodik. 
Dodao je da će svi srpski vojnici u oružanim snagama slušati komandu iz Republike Srpske.
"Šta oni imaju iluzije da će to nešto drukčije biti. Ili da će Hrvati ratovati protiv hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Budalaštine. Kao što neće Bošnjaci ratovati protiv bošnjačkog naroda. Prema tome, rizik vam je ozbiljan, samo vi to izvolite. Dakle, sve odluke koje je doneo visoki prestavnik mimo srpskog naroda biće poništene istog trenutka, na Skupštini narodnoj i postavićemo dejtonski sistem, pa da vidimo", naveo je Dodik. 
"Hoćete da kažete – imate vi SIPA-u. Ima kao nadležnost, dobro ima. Ajde dođite u Republiku Srpsku. Imamo i mi policiju. Kako ćeš delovati? Pozvaćemo sve Srbe da izađu otuda. Pa ćemo da vidimo kako će to da izgleda. Kako vi mislite sa federalnom i kantonalnom policijom ući u Republiku Srpsku? Po čijem nalogu, kada se kaže u Ustavu da oružane snage jednog entiteta ne mogu da idu u drugi. Vi kršite direktno Ustav", ističe srpski član Predsedništva BiH. 
Dokaz da je BiH nefunkcionalna
Istakao je da oni koji sada sede u Savetu ministara, godinama ne rade u interesu Srpske. Kao primer je naveo odlaganje radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori. Podseća da je Predsedništvo BiH još u martu donelo odluku da se zatraži od Hrvatske da odustane od te lokacije a da je ministar Mirko Šarović tek sada to pitanje iz političkih razloga stavio na dnevni red.
"Sad se on našao da govori u pokušaju da se politički obračuna sa Republikom Srpskom. Nije više važna priča o Pelješačkom mostu. NSRS je donela odluku, ja sam bio inicijator, ali s kim se vi obračunavate oko toga? Sa NSRS? Pa više od dve trećine poslanika je glasalo", kaže Dodik.
Još jedan dokaz da je BiH nefunkcionalna, dodaje Dodik, je to što bi, usled neformiranja Saveta ministara, Denis Zvizdić od 6. avgusta trebalo da bude na dve funkcije, u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.
"Kako je moguće da čovek bude predsedavajući Saveta ministara i Parlamentarne skupštine BiH? Pa gde to ima? A meni kažu da sam diktator i kažu mi da je ovde diktatura, režim. Šta je to tamo? Da li se to može objasniti liberalno-demokratskom svetu?", pita Dodik.
BiH je nekontrolisana u svom kretanju, kategoričan je Dodik. Građanima u Srpskoj, garantuje mir i poziva ih da, kada dođe vreme za to, podrže odluku Narodne skupštine, obave svoju građansku dužnost i izađu na referendum.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: BiH je nesposobna i nepotrebna zemlja

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Avg.2019, 08:31

Srpski član Prededništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Bosna i Hercegovina pokazala da je nesposobna i nepotrebna zemlja i da ne može da ostvari nijedan dobar rezultat...On je u intervjuu za Radio-televiziju RS (RTRS) sinoć ocenio da je "Sarajevo odlučilo da igra igru uslovljavanja, ali da...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Dodik: U BiH je puno terorista ISIS-a, a za to je kriva Hrvatska

Izvor: B92, 01.Avg.2019

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik utvrdio je u intervjuu za RTRS kako postoji dovoljno razloga za ocene o tome da je zemlja izvrgnuta terorističkim pretnjama..Kako je rekao, njeni državljani su učestvovali u borbama u redovima Islamske države..."Osnovna je i tačna pretpostavka da je BiH u osnovi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.