Cvetković - Đurčanj: Mađarska i Srbija bez otvorenih pitanja o položaju manjina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković - Đurčanj: Mađarska i Srbija bez otvorenih pitanja o položaju manjina

BEOGRAD - Premijer Mađarske Ferenc Đurčanj rekao je danas u Beogradu da Mađarska podržava Srbiju na putu u EU i da želi da joj pomogne u bržem uključivanju u Uniju.

Đurčanj je, posle sastanka sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem rekao da "to neće biti lako" i da obe zemlje moraju mnogo toga da učine u tom cilju.

"Mađarska će uvek biti na takvom stanovištvu kako da se pronađu najlakši i najbrži putevi da biste ostvarili taj cilj", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je mađarski premijer.

Đurčanj i Cvetković su ocenili da su odnosi dve zemlje dobri i da predstavljaju primer dobrosusedskih odnosa, kao i da u vezi sa položajem manjina nema otvorenih pitanja.

Cvetković je preneo Đurčanju da Srbija neće odustati od odbrane teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ali isključivo mirnim i diplomatskim putem.

Tadić i Đurčanj: Dijalogom do stabilnosti regiona

Posle razgovora sa mađarskim premijerom Ferencom Đurčanjom, predsednik Srbije Boris Tadić je izjavio da su se saglasili da su dijalog i stvaranje klime uzajamnog razumevanja jedini način za rešavanje problema i trajnu stabilizaciju regiona.

"Srbija želi da bude faktor stabilizacije u čitavom regionu kao što je i Mađarska faktor stabilnosti", rekao je Tadić.

Tadić i Đurčanj su konstatovali i da bilateralni odnosi, posle određenih problema izazvanih priznavanjem nezavisnosti Kosova od strane Mađarske, idu uzlaznom linijom, i da je od obostranog interesa da se politički i ekonomski odnosi dve zemlje i dalje unapređuju. "Mađarska podržava evropske integracije Srbije i to je za Srbiju veoma važna činjenica. Mađarska i Srbija su neke od ključnih zemalja koje utiču na stabilnost regiona srednje i jugoistočne Evrope, tako da od političke i ekonomske stabilnosti u Srbiji i Mađarskoj zavisi i stabilnost čitavog regiona", rekao je Tadić.

Manjine - most saradnje

Predsednik Tadić i premijer Đurčanj razgovarali su i o teškoćama sa kojima se zbog svetske finansijske krize suočavaju dve zemlje. Tadić je konstatovao da, za razliku od Srbije, Mađarska deo problema može da reši oslanjajući se na fondove Evropske unije, i istakao da je i to jedan od razloga zbog kojih bi za Srbiju bilo korisno da u najskorijoj budućnosti postane članica EU.

Tadić i Đurčanj razgovarali su i o položaju nacionalnih manjina u Srbiji i Mađarskoj i ocenili da su one neka vrsta mosta između dve zemlje i da njihova prava treba dosledno poštovati i dograđivati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mađarska podržava put Srbije u EU

Izvor: RTS, 21.Nov.2008

Mađarska podržava Srbiju na putu u EU i želi da joj pomogne u bržem uključivanju u Uniju, rekao premijer Mađarske Ferenc Đurčanj. Mađarska i Srbija saglasne da je dijalog i stvaranje klime uzajamnog razumevanja jedini način za rešavanje problema i trajnu stabilizaciju regiona...Tadić i Đurčanj...

Nastavak na RTS...

Mađarska podržava Srbiju

Izvor: Kurir, 22.Nov.2008, 06:37

BEOGRAD - Premijer Mađarske Ferenc Đurčanj rekao je juče u Beogradu da Mađarska podržava Srbiju na putu u EU i da želi da joj pomogne u bržem uključivanju u Uniju. Đurčanj je posle sastanka sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem rekao da "to neće biti lako" i da obe zemlje moraju mnogo...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.