Crnogorski tužilac traži od Rusije da sasluša Šišmakova

Izvor: RTS, 03.Mar.2017, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorski tužilac traži od Rusije da sasluša Šišmakova

Specijalno tužilaštvo u Podgorici tražiće od predstavnika Rusije da prisustvuju saslušanju njihovog državljanina Eduarda Šišmakova, označenog za glavnog organizatora grupe koja je navodno na izborni dan pripremala teroristički napad u Crnoj Gori, piše podgorička štampa.
Rusko tužilaštvo juče je saopštilo da razmatra mogućnost da pomogne Podgorici u istrazi pokušaja državnog udara, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenela je ruska agencija RIA Novosti pod oznakom hitno.

Komentarišući ovu informaciju, crnogorski ministar pravde Zoran Pažin je ocenio da je "dobra vest" ukoliko postoji spremnost državnih organa Rusije da pomognu u istrazi o događajima u Crnoj Gori od 16. oktobra prošle godine.
"Ako Rusija to prihvati, bio bi to pravi pokazatelj da zaista ima nameru da doprinese istrazi o pokušaju terorizma u Crnoj Gori, koja vodi do njenih državljana i pripadnika obaveštajnih službi", ukazao je podgoričkim Dnevnim novinama Pažin, koji je i potpredsednik vlade.
Prema njegovim rečima, Rusija do sada nije pokazivala takvu nameru ni na koji način, iako je Specijalno državno tužilaštvo takav zahtev ranije uputilo.
Pažin je podsetio da je crnogorsi specijalni tužilac Milivoje Katnić ranije od ruskih istražnih organa tražio da prihvate da se njihovi državljani Vladimir Popov i Eduard Širokov, odnosno Šišmakov, saslušaju o svim relevantnim pravnim okolnostima, i to u prisustvu Katnića i njegovih saradnika.
Specijalni tužilac je nedavno saopštio da su u pokušaj terorizma na izborni dan umešani ruski državni organi "na određednim nivoima" i u tom kontekstu pomenuo pripadnika ruske vojne obavještajne službe Eduarda Šišmakova, koga je označio kao organizatora grupe koja je planirala nasilan upad u Skupštinu i hapšenje tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.
Katnićevo tužilaštvo nedavno je utvrdilo da je Šišmakov par meseci pre pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, prošlog oktobra, dobio ruski pasoš sa lažnim prezimenom Širokov.
Specijalno državno tužilaštvo sada priprema raspisivanje nove poternice za ruskim državljaninom, ali pod njegivim pravim imenom - Eduard Šišmakov i od ruskog tužilaštva će tražiti da saslušaju tog pripadnika ruske vojne obaveštajne službe, pišu današnje Vijesti, pozivajući se na izvore iz Tužilaštva.
Ovaj izvor je podgoričkom listu rekao da će specijalni tužioci tražiti od kolega iz Rusije da prisustvuju saslušanju Šišmakova.
Crnogorsko specijlano tužilaštvo je do sada od ruskih vlasti dobilo samo potvrdu da su Eduard Širokov i Vladimir Popov njihovi državljani.
Ruske vlasti nisu odgovarale na druge zahteve za međunarodnu pravnu pomoć, koji su im iz SDT-a poslali pre četiri meseca.
Za pokušaj državnog udara na izborni dan, 16. oktobra prošle godine, osumnjičeno je 25 osoba, među kojima je najviše državljana Srbije.
Dvojica Rusa, pripadnici obaveštajnih službi, označeni su kao organizatori. Za umešanost u neuspeli plan osumnjičena su dvojica lidera opozicionog Demokratskog fronta (DF) kojima je Skupština nedavno ukinula imunitet.
Tužilaštvo najkasnije do 15. aprila treba da podigne optužnice. Do sada je sporazume o priznanju krivice, a koje je potvrdio sud priznalo četvoro okrivljenih.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.