Crna Gora krši međunarodno pravo i verska pravila, ako uzme imovinu SPC

Izvor: B92, 14.Jun.2019, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Crna Gora krši međunarodno pravo i verska pravila, ako uzme imovinu SPC"

Beograd -- Crna Gora će prekršiti pravila i međunarodnog prava i pravila o verskim zajednicama ukoliko oduzme imovinu SPC u toj zemlji poručio je Bojan Milisavljević.

"Takva odluka je suprotna pravilima međunarodnog prava. Pravo na imovinu je zagarantovano međunarodnim aktima", rekao je profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Milisavljević Tanjugu odgovarajući na pitanje da li država Crna Gora može da oduzme imovinu SPC u toj državi promenom imena crkve u Crnogorska pravoslavna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << crkva.

Pored toga, kako je naveo profesor, krše se i pravila o verskim zajednicama i slobodama, koja su garantovana brojnim propisima.

"Takvo ponašanje će sigurno naići na osudu i postupke pred međunarodnim forumima", naveo je Milisavljević.

Vlada Crne Gore usvojila Predlog zakona po kom sva crkvena imovina prelazi u ruke države.

Pored ostalog, u spornom Predlogu zakona navodi se da "svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nijesu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice biće prepoznati kao državna imovina".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MILOV ZAKON O VERSKIM ZAJEDNICAMA - ATAK NA SPC: Takav propis će doći pod udar međunarodnog prava

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2019

Crna Gora će prekršiti pravila i međunarodnog prava i pravila o verskim zajednicama ukoliko oduzme imovinu Srpske pravoslavne crkve (SPC) u toj zemlji...- Takva odluka je suprotna pravilima međunarodnog prava. Pravo na imovinu je zagarantovano međunarodnim aktima - rekao je profesor Pravnog fakulteta...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.