Crna Gora: Preminula druga osoba pozitivna na COVID-19

Izvor: VOA, 29.Mar.2020, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora: Preminula druga osoba pozitivna na COVID-19

Klinički centar Crne Gore saopštio je u nedjelju da je u toj bolnici preminula osoba pozitivna na koronavirus, te da neposredan uzrok smrti 79-godišnjeg pacijenta nije COVID-19, već hronična srčana slabost.  Iz ove ustanove je saopšteno da je preminula osoba bio 79-godišnji pacijent bez znakova teškog oštećenja respiratorne funkcije, kao i da nije bio “kandidat za respirator”. “Neposredni uzrok smrti je vezan za pogoršanje teške hronične srčane slabosti, nije povezan sa COVID - 19”, saopštio je KCCG. U međuvremenu, mjere za suzbijanje koronavirusa “opustjele” su ulice Podgorice i ostalih gradova, a pored zdravstvenih radnika, policije, komunalne policije i vatrogasaca, angažovano je i 200 pripadnika Vojske Crne Gore, koji su zaduženi za dekontaminaciju, čuvanje karantina i Kliničkog centra Crne Gore. Vlada je saopštila da je u subotu stigao prvi kontigent medicinske opreme za crnogorski zdravstveni sistem, a zvaničnici zdravstva istakli da je oprema već raspoređena po medicinskim ustanovama i da će podmiriti potrebe zdravstva za borbu protiv COVID-19 za naredne tri ili četiri nedjelje. Uprava policije je saopštila da je uhapsila jednog sveštenika, državljanina Srbije, nakon što je u Manastiru Reževići kod Petrovca zatekla jedanaest građana za vrijeme služenja jutarnje liturgije. Prema navodima saopštenja, policija je “po nalogu nadležnog tužioca uhapsila svešteno lice G.B. (47) iz Republike Srbije zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti i on će biti priveden tom tužiocu na dalje postupanje”. "Ovo lice je prekršilo privremenu mjeru da se vjerski obredi u vjerskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva vjernika", rekli su iz Uprave policije. Policija je u karantin sprovela i lidera Pokreta za promjene Nebojšu Medojevića i njegovu suprugu Marinu, a tužilaštvo protiv njih podnijelo krivičnu prijavu zbog kršenja naredbe o samoizolaciji nakon njihovog povratka iz inostranstva. Prema zvaničnim podacima, u Crnoj Gori je 85 osoba zaraženo sa COVID-19, uz dvije preminule osobe pozitivne na taj virus, dok je više hiljada osoba pod medicinsko-sanitarnim nadzorom ili u nekom od karantina.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Podgorica: Sportska dvorana postaje privremena bolnica

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Mar.2020

U Podgorici će u utorak, 31. marta, biti otvorena privremena bolnica za lakše pacijente oboljele od korona virusa. To je “Vijestima” potvrdio Ranko Lazović, rukovodilac Kriznog operativnog štaba za zdravstvo. Lazović je saopštio da će bolnica biti otvorena u podgoričkoj Bemax areni. Navijačka...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.