Bregu: Ulaganje u ljudski kapital otvara put ekonomskom razvoju regiona

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Maj.2019, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bregu: Ulaganje u ljudski kapital otvara put ekonomskom razvoju regiona

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas u Istanbulu da je na Zapadnom Balkanu neophodno poboljšati projekte socijalnih ulaganja, jer je obrazovana i zdrava radna snaga od presudne važnosti za konkurentnost svake ekonomije.

"U ovom trenutku na Zapadnom Balkanu 60 odsto žena nije na tržištu rada i ekonomije regiona svake godine zbog rodnih razlika na tržištu rada gube u proseku 18 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << više od ukupnog BDP-a Srbije. Zato je neophodno poboljšati projekte socijalnih ulaganja kroz ulaganje u obrazovanje, veštine, osposobljavanje i zdravstvenu zaštitu, jer to unapređuje ljudski kapital, a osposobljena, obrazovana i zdrava radna snaga od presudne je važnosti za konkurentnost svake ekonomije", rekla je Bregu na forumu Istanbulski razvojni dijalozi 2019 (IDD 2019).

Na panelu "Globalno finansiranje za održivi razvoj: Iskoraci" Bregu je kazala da socijalne dimenzije Regionalnog ekonomskog prostora i ekonomske politike "treba da obezbede uključenost, jednakost i socijalno pravednu tranziciju", i da budu usklađene sa stubom socijalnih prava Evropske unije, saopštio je RCC.

Navela je i da je "preko potrebna održiva transfomacija regiona u ekonomiju zasnovanu na znanju sa jednakim mogućnostima za sve građane" opsežan program kojim se povezuju politike inovacija, istraživanja i razvoja, obrazovanja, zapošljavanja i socijalne uključenosti.

Ne možemo se više fokusirati na strategiju ekonomskog rasta, a da pri tome ne vodimo računa o razvoju ljudskog kapitala", dodala je generalna sekretarka RCC.

Na panelu je bilo reči o finansijskim sredstvima za pitanja održivog razvoja u širem kontekstu globalizacije, o osnovama globalnog finansijskog sistema koji je u većoj meri usmeren na ljude i o boljem upravljanju finansijskim rizicima za održiv razvoj, naveo je RCC.

Od 2015. godine kada je pokrenut kao forum za dijalog o nejednakosti, forum Programa UN za razvoj (UNDP) Istanbulski razvojni dijalozi prerastao je u globalni forum za razvoj na kojem kreatori politika, vodeći poslovni ljudi i stručnjaci iz raznih oblasti, od novinara do dizajnera, razgovaraju o problemima savremenog doba.

Istanbulski razvojni dijalozi 2019 posvećeni su finansiranju održivog razvoja. Na njima će biti reči o analizama trendova u globalnim finansijama za održiv razvoj koje će izneti vodeći stručnjaci za razvojne finansije iz javnog i privatnog sektora, dodaje RCC.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.