Bogojavljenje u Banjaluci, podrška vernicima SPC u Crnoj Gori

Izvor: RTS, 19.Jan.2020, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogojavljenje u Banjaluci, podrška vernicima SPC u Crnoj Gori

Vernici Srpske pravoslavne crkve širom Republike Srpske liturgijama i litijama u crkvama obeležili Bogojavljenje.
Litija u Banjaluci je ove godine posvećena odbrani svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, prenela je Radio-televizija Republike Srpske.

Brojni vernici su stigli u Banjaluku, noseći ikone i srpske trobojke i uzvikujući parole.
Litiju je predvodio episkop >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << banjalučki Jefrem, a išla je od do tvrđave Kastel gde su najhrabriji plivali za Časni krst.
Iako se svake godine na Bogojavljenje održava i svečana litija i plivanje za Časni krst, posebnost ovogodišnje jeste to što je ona posvećena borbi i podršci vernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori koji već mesecima mole za spas imovine SPC u toj zemlji nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.
Ovo je prvi put da je Eparhija banjalučka na ovaj način poslala podršku pravoslavcima u toj zemlji. Ipak, i pre ovoga, Banjalučani su se okupili krajem decembra kako bi poslali iste poruke . Uoči litije, kao i svake godine do sada, služena je sveta arhijerejska liturgija. 
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović učestvovali su u bogojavljenskoj litiji u Banjaluci u kojoj je nekoliko hiljada građana pružilo podršku Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori u borbi za očuvanje svetinja.
Za Časni krst na Vrbasu plivala 33 plivačaU plivanju za Časni krst na reci Vrbas, u kojem su učestvovala 33 plivača, pobedio je David Komljenović, koji je prvi put plivao na Bogojavljenje.
Komljenović je rekao novinarima da je neizmerno srećan zbog pobede, te smatra da je sve ovo imalo poseban značaj, jer je prethodno bio u litiji u znak podrške braći u Crnoj Gori u odbrani svetinja. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

BOGOJAVLJENSKE LITIJE U SRPSKOJ: Podrška braći u Crnoj Gori! (VIDEO)

Izvor: Kurir, 19.Jan.2020

Vernici Srpske pravoslavne crkve proslavljaju danas Bogojavljenje, a tim povodom, u hramovima širom Republike Srpske služene su svete arhijerejske liturgije, nakon kojih su održane i bogojavljenske litije.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.