Migranti u Bihaću apeluju za pomoć

Izvor: RTS, 26.Okt.2019, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migranti u Bihaću apeluju za pomoć

Pred Biru, privremeni prihvatni centar za migrante u Bihaću, i danas je stigla nekolicina promrzlih, gladnih i žednih migranata koji traže pomoć, ali im nije dozvoljen ulazak unutra. Granična policija BiH je jutros, prilikom kontrole vozila na području Bijeljine, pronašla 10 ilegalnih migranata, dok je vozač pobegao.
Pred Biru, privremeni prihvatni centar za migrante u Bihaću, i danas je stigla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nekolicina promrzlih, gladnih i žednih migranata koji traže pomoć, ali im nije dozvoljen ulazak unutra.

Policijski službenici MUP-a Unsko-sanskog kantona su prethodnih dana migrante iz privatnih smeštaja, kao i one koje zateknu na ulicama Bihaća, prebacivali u kamp Vučjak. Uslovi boravka u ovom kampu veoma su teški zbog čega oni koji poznaju situaciju pokušavaju pobeći i sreću pronaći u drugim prihvatnim centrima.
Nekolicina njih uspela je doći do privremenog prihvatnog centra Bira, no ulaz im nije dozvoljen.
Promrzli od zime, bez adekvatne odeće i obuće, migranti spavaju na zemlji ispred prihvatnog kampa. Oni su kazali da im je zabranjen ulazak u Biru jer kako im je rečeno manjka prostora.

"Molim vas pomozite. Veoma je hladno. Nemamo odeću, obuću, nemamo šta da jedemo",  govorili su redom migranti koje je reporter portala Kliks zatekao ispred centra.
Drugi kaže da je stigao pre tri dana, išao u drugi kamp i svi su rekli da su puni.
"Tražimo sigurnost. Molim vas pomozite, smestite nas", rekao je on. 
U slučaju da im se se ne obezbedi odgovarajući smeštaj, međunarodne organizacije upozoravaju - humanitarna katastrofa u Bosni i Hercegovini je neizbežna.
"Ljudi ovde pate od različitih poremećaja, ne samo fizičkih, već i psihičkih, pokušavaju da prežive", kaže Spomenka Čelebić, volonterka Crvenog krsta.
Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić kaže da neće biti migrantske krize i problema. 
"Pa dajte pozivam Unsko-sanski kanton, dajte nam lokaciju u državnoj svojini, deset miliona operativnih stoji i čeka da mi investiramo", kaže Mektić.
Bijeljina, pronađeno deset ilegalnih migranata
Granična policija BiH je jutros, prilikom kontrole vozila na području Bijeljine, pronašla 10 ilegalnih migranata, dok je vozač pobegao. 
Sedam osoba koje su zatečene u vozilu su poreklom iz Pakistana, dok su tri iz Indije.
Policija je uočila i drugo vozilo koje je imalo ulogu takozvanog "čistača" na putu, a u kojem su kontrolisane dve osobe, državljani BiH i Srbije.
V. V. i D. Đ. su uhapšeni zbog sumnje da su krijumčarili ljude.
Prilikom pretresa jednog od tri vozila, pronađeno je i oduzeto 1.700 evra u raznim apoenima, a privremeno je oduzet i jedan automobil.
U svojstvu osumnjičenog, saslušan je i N.M, državljanin BiH.
O slučaju je informisano Tužilaštvo BiH.
Inače,  ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da Hrvatska sigurno neće postati stecište velikog broja naglo pristiglih izbeglica koje bi promenile način života svih građana te zemlje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.