Akcija Var u BiH, nekoliko osoba uhapšeno zbog nameštanja utakmica

Izvor: RTS, 11.Nov.2019, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija "Var" u BiH, nekoliko osoba uhapšeno zbog nameštanja utakmica

U akciji Agencije za istrage i zaštitu, uhapšeno je nekolik osoba koje se sumnjiče da su učestvovale u nameštanju utakmica. Akcija "Var" se sprovodi u Orašju, Brčkom, Sarajevu i drugim mestima.
Portparol Agencije za istrage i zaštitu Luka Miladinović rekao je da se akcija hapšenja nastavlja.
Sipa ovu akciju pod nazivom "Var" sprovodi prema naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH, a započeta je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jutros u sedam sati na širem području BiH, između ostalog u Orašju, Brčkom, Sarajevu i drugim mestima.
Osumnjičene osobe se terete da su prekršile više članova Krivičnog zakona, a između ostalog im se na teret stavlja organizovani kriminal, zloupotreba položaja, primanje mita i drugih oblika koristi.
Pod lupom je najviše utakmica iz Prve lige FBiH iz sezone 2018/2019, ali i neke iz Premijer lige BiH.
Većinom se radi o sudijama s A liste Prve lige FBiH, a među osumnjičenima su I. Ž., K. B., H. P., E.M., M. K. i drugi.
Među osumnjičenima su osim sudija i druge službene osobe Fudbalskog saveza, među kojima su delegati, posmatrači.
Fudbalski savez BiH: Podržavamo akciju SIPA
Kako su istakli iz krovne kuće fudbala BiH, Savez podržava rad SIPA-e, ali se posebno naglašava kako se istragom obuhvataju utakmice u nadležnosti Fudbalskog saveza Federacije BiH, odnosno da utakmice Premijer lige BiH nisu sporne.
"NS BiH bezrezervno podržava akcije i aktivnosti svih agencija i tijela za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini na otkrivanju nedozvoljenih i koruptivnih radnji, kako pojedinaca tako i organiziranih grupa. Snažno smo opredijeljeni i spremni pružiti svaku vrstu podrške i pomoći nadležnim državnim institucijama, kroz dostupnu dokumentaciju i informacije kojima raspolažemo, kako bi one što uspješnije radile na otkrivanju nedozvoljenih i koruptivnih radnji pojedinaca koji participiraju u radu fudbalskih organa i tijela", navodi se u saopštenju.
Fudbalski savez BiH je naveo da "bez obzira na to što prve informacije govore da se radi o aktivnostima na nivou entiteta, koji statutarno i organizacijski imaju potpunu autonomiju u svom radu, ovom prilikom moramo istaći da je u ovom trenutku nanesena nemjerljiva šteta kompletnom fudbalu u Bosni i Hercegovini". 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BiH: Zbog nameštanja fudbalskih mečeva 12 uhapšeno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Nov.2019

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) danas su pretresli pet lokacija i uhapsili 12 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotrebe službenog položaja i primanja mita...Po nalogu Suda i Tužilaštva BiH akcija je sprovedena u oblasti Samca, Orašja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

MENADŽERI, SUDIJE, DELEGATI Ove osobe osumnjičene su za NAMEŠTANJE FUDBALSKIH UTAKMICA

Izvor: Blic, 11.Nov.2019

Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na širem području BiH od jutros provode operativnu akciju “Var” zbog postojanja summnje da su osumnjičeni počinili krivično delo zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja i primanja mita i drugih oblika koristi.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.